CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğdeli üreticilerin 50-55 kuruşa üretip  10-15 kuruşa tüccara satamadığı patatesin, bugün pazarda tüketiciye 4 liraya satılıyor olmasının, AKP’nin yanlış tarım politikalarının acı bir sonucu olduğunu söyledi. 
 
Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de % 14 ile en çok patates üreten ilde üreticinin yaşadığı drama dikkat çekerek, “Üreten mağdur, tüketen mağdur. Hükümetin yanlış tarım politikalarının net yansıması patateste görülüyor. AKP hükümetleri IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi içine aldığı 42 il içinde Niğde yok. Geçen yıl 41 ilde uygulamaya başlanan lisanslı depoculuk uygulamasına Niğde alınmadı” dedi.
 
Gürer, “Niğde ili Lisanslı Depoculuk Uygulaması kapsamına alınmış olsaydı, bugün üretici 50-55 kuruşa mal ettiği patatesi tüccara 10-15 kuruşa satmayacak, tüketici de 4 liraya satın almak zorunda kaldığı ürünü 1.5 -2 liraya alabilecekti” dedi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim çalışmaları kapsamında Niğde ve  Bor’da pazar gezdi. Pazarcı esnafı ve alışverişe gelen vatandaşlarla sohbet eden Gürer, “AKP’nin yanlış tarım politikaları üreticiyi de pazarcıyı da tüketiciye de mağdur etti” ifadesini kullandı. 
 


DEPODA 15 KURUŞ, TEZGÂHTA 4 LİRA 
 
Bugün pazarcı tezgâhında 4 liraya satılan patatesi 2 ay öncesine kadar Niğdeli üreticilerin tüccara 10-15 kuruşa satmak zorunda kaldığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de patates eylül, ekim aylarında hasat edildikten sonra ocak, şubat, mart ve nisan aylarında satışa sunulmak üzere depolara konulur. Ancak bu yıl havalar sıcak gittiği için depolardaki patates çillendi ve çürüdü. Üretici 50-55 kuruşa mal ettiği patatesi, tüccara 10-15 kuruşa satmak zorunda kaldı. Bu fiyata bile satamayan üretici, alın teri ile ürettiği ürününü hayvan yemi olarak kullanmak zorunda kaldı” diye konuştu. 
 
Niğdeli üreticilerin depolarca çürüyen patatesinin hayvan yemi olarak kullanılmasının ardından Adana’da yazlık patatesin çıktığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Yazlık patates tarlada 2 liraya satıldı, tüketici ise bugün 4 liradan patates alıyor” şeklinde konuştu.

 
 
NİĞDE LİSANSLI DEPOCULUK KAPSAMINA ALINSAYDI,  4 LİRA OLAN PATATES 1.5-2 LİRAYA SATILACAKTI
 
Niğdeli üreticilerin 45-55 kuruşa mal edip 10-15 kuruşa bile satamadığı patatesin, bugün tezgâhlarda 4 liraya tüketiciye satılmasının, AKP’nin tarım politikasının ne halde olduğunun net bir göstergesi olarak değerlendirilebileceğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Üreticiye bazı avantajların yanı sıra ürünün teknik olarak daha iyi korunmasını sağlayan Lisanslı Depoculuk Uygulaması ne yazık ki Niğde’de yok. 41 il bu uygulamadan dolayı ürününü Lisanslı Depoculuk kapsamında korurken, Niğde bu kapsama alınmadı. Şayet Lisanslı depoculuk uygulamasına Niğde ile de dâhil olsaydı, bugün tüketici 4 liraya değil, 1,5- 2 liraya patates alabilecekti. AKP’nin çiftçiye değer vermemesi, ürünün tüketiciye pahalıya gitmesine de neden oldu” dedi. 
 
AKP’NİN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI 
 
Patatesin ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun etmeyecek şekilde tezgâhlardaki yerini almasının sebebinin AKP’nin yanlış tarım politikasından kaynaklandığını kaydeden Gürer, üreticinin de tüketicinin de mağdur olduğunu vurguladı. 


 
PATATES ENTEGRE TESİSİ ŞART
 
Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’de bir patates entegre tesisinin olmamasının da üreticiyi ciddi anlamda mağdur ettiğine dikkat çekti. Patates üretiminde 843 bin tonla ilk sırada yer alan Niğde için kalıcı bir çözüm ve düzenleme getirmeyen AKP hükümeti çiftçiye sahip çıkmayarak ithale dayalı politikalarda sorunlara çözüm aradığına da vurgu yaptı. Plansız tarım  ve aile tipi işletmelere önem vermeyen AKP hükümetinin çiftçiye değer vermediğini söyleyen Gürer, çiftçiler ve üreticilerin sandıkta AKP’den bunun hesabını soracağını ifade etti.
 
 
Editör: TE Bilişim