Pancar Çiftçisi hasat dönemi ile yeniden Kota sıkıntısı yaşamaya başladı.  24. Dönem CHP Niğde Milletvekili adayı Ömer Fethi Gürer Konuyla ilgili çiftçilerin sorunlarını dinledi.

 

Ömer Fethi Gürer bu yılda pancar çiftçisinin Kota uygulması ile mağdur olduğunu söyledi. Gürer, konuyu geçtiğimiz aylarda Pancar Kooperatif Başkanı Orhan Baykal ile yaptığı görüşme sonrası Kamuoyunun gündemine taşdığını, kota sorunu  o görüşmede Başkan Orhan Baykal   dile getirdiğini belirtti ve sorun ürün hasadı ile orta yerdedir. Çiftçi mağdur durumdadır “dedi. Gürer, Orhan Baykal sorunu şöyle özetlediğini söyledi.”Pancar üreticisine gereken desteği sağlıyoruz ama pancar üreticisi mutlu değil başlıca nedeni uygulanan KOTA dır. Ellibin dönüm arazin var. Devlet burada ne kadar ekeceğine karar veriyor. Bir dönümden sekiz ton pancar alınır o kota ile ürün üretilmesi isteniyor. 100 ton kotan var ama o kadar pancar üretemezsen bu kere o açık kadarda pancar bulup almak zorundasın. Devlet “nereden bulursan bul, kotanı doldur” diyor. Üç dört yıldır yeni kotada vermiyor eski kotalara göre ekim yapılıyor. Ayrıca çiftçi pancar parasını bir yılda devletle ödeşiyor. Şeker, su, gübre, mazot fiyatları ile pancardan gelir yok oluyor. Pancar kilosu 125 lira, bu fiyatın 200 lira olması lazım. Köylü, çiftçi gönlü hoş olması lazım. Sulama amale vs çocuğa bakmak gibi sorun. Amale 30 lira genelde pancarda. Genelde işçi kadınlar çalışır ama üretici kazanamıyor amale gerekli parayı alamayınca amele bulmakta sorun oluyor. Öncelikle pancar üreticisi kota kalkar ise ürün ekimine devam eder aksi takdirde her geçen yıl pancar eken azalıyor mısır, buğday, karpuz gibi ürünlere yöneliş başladı. Şeker fazlalığı engellemek için kota yapılıyor ama ülkeye tatlandırıcılar girmesine izin veriliyor. Özel sektör fabrikaları ekim alanlarında kota uygulamasına daha esnek yaklaşılıyor. Şeker pancarı kota ile her yıl geriye gidiyor”demişti.”dedi.

 

Ömer Fethi Gürer  Kota sorunun tekrar hasat ile ortaya çıktığını belirterek şimdilerde pancar çiftçisi yaşadığı sorunları İsmet  Günaydın  şöyle anlattığını ifade etti-“ 2012 Yılında her şeker pancarı üreticisinin 350 ton pancar kotası var. Diğer bir deyişle üretici 350 ton pancar üretip şeker fabrikasına teslim edecek. Ancak kota uygulamasına göre belirlenen, 350 tonun % 10 kadar düşüğünden daha eksik miktarda pancar yatırılırsa % 30 kota cezası uygulanma durumu mevcuttur. % 30 ceza uygulaması yatırdığın miktarın 315 tondan çıkarıldıktan sonra geriye kalan miktarın % 30 nun ederi fabrika tarafından ödecenecek paradan kesilmesi durumudur.Ama bu kota cezası uygulanırken çevresel şartlar göz önünde bulundurulmayarak üretici zor duruma sokulmaktadır. 2012 yılının kurak gitmesi nedeniyle şeker pancarları aşırı sıcaktan dolayı yanmış ve üretimi düşmüştür. Bu durum da çiftcilere uygulanan kota cezalarının kaldırılması gerekmektedir.”dedi.

Bu durumda Çiftçi yeni bir sorunla karşı karşıya diyen Ömer Fethi Gürer kota uygulması ile mağdur olan çiftçilere sahip çıkılmasını  ve sorunlarının çözümünü istedi.

 

 

Editör: TE Bilişim