Niğdeli genç girişimci Mustafa Bilgin, Hamdi Ulukaya Girişimi çerçevesinde New York’taki girişimci destek programına katılmaya hak kazandı. Çiftçilerin üretim sistemine dahil olabilmelerini sağlayacak projesiyle Hamdi Ulukaya Girişimi’ne başvuran Bilgin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki destek programıyla hayallerine bir adım daha yaklaştı.

Niğdeli genç girişimci Mustafa Bilgin, çiftçilere destek olacak projesiyle Hamdi Ulukaya Girişimi’ne başvurdu. Çiftçilerin üretim sistemine dahil olabilmelerini sağlayacak projesiyle ürünlerin son tüketiciye kolayca ulaşmasını hedefleyen Niğdeli Mustafa Bilgin, Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) Girişimci Adayı Destek Programı’na seçildi. Türkiye çapında 7 bin 489 girişimci adayı arasından önce ilk 100’e ardından ilk 48’e seçilen Bilgin, İstanbul’daki Hedef Belirleme Toplantısı’nda New York’taki yoğun programa katılmaya hak kazandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nde eğitimini tamamlayan Bilgin, Hamdi Ulukaya Girişimi’ne başvurduğu fikirlerini hayata geçirme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

HUG’da üçüncü dönem başvuruları devam ediyor

Amerika’nın en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın Türkiye’deki girişimcileri desteklemek amacıyla kurduğu Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) 3. Dönem başvuruları için son 10 gün! Girişimci Adayı ve Startup Destek olmak üzere iki ayrı program sunan HUG’a, 10 Aralık tarihine kadar www.ulukayagirisimi.com üzerinden başvuru yapılabilecek.

Hamdi Ulukaya Girişimi, ilk dönemi olan 2017 yılında 3 bin 694, ikinci yılında ise 9 bin 615 başvuru aldı. İlk yılında girişimci adayları arasındaki şirketleşme yüzde 18 oranında gerçekleşirken, startuplar başta Amerika olmak üzere dünya pazarına açılma fırsatı yakaladı. Hamdi Ulukaya, HUG projesiyle girişimciliği tüm Anadolu’ya yaymayı ve sosyal problemlere duyarlı girişimciler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Hamdi Ulukaya Kimdir?

Hamdi Ulukaya, geçtiğimiz on yılda ABD’deki en başarılı gıda şirketlerinden biri ve doğal gıda hareketinin öncülerinden kabul edilen Chobani LLC’nin kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’sudur.

Ulukaya, Erzincan’ın İliç ilçesinde süt ürünleri üreten bir ailede doğdu. İngilizce öğrenmek için Amerika’ya geldikten sonra, New York'un kuzeyinde kapatılmış olan bir yoğurt fabrikasını satın aldı ve beş yıldan kısa sürede yıllık satışlarını sıfırdan 1 milyar doların üzerine çıkararak Chobani’yi ABD’nin en hızlı büyüyen markası yaptı. Fast Company tarafından açıklanan "2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri" listesinde Chobani, hem "Gıda" hem de "Sosyal Fayda" kategorilerinde ilk sırada yer aldı. Chobani aynı zamanda Fortune tarafından tüm sektörleri kapsayan "Dünyayı Değiştiren Şirketler" listesinde yer aldı.

Ulukaya’nın Chobani’ye yönelik vizyonu, özellikle gıda endüstrisinde köklü bir dönüşümü beraberinde getirdi. Kaliteli gıdayı daha erişilebilir kılmak vizyonuyla kurulan Chobani, kuruluşundan itibaren kârının bir bölümünü hayırsever faaliyetlere aktarıyor. Bu misyonu daha da ileriye götürmek için, Ulukaya, gıda sektöründe yer alan ve sosyal faydaya önem veren girişimcilere destek vermek amacıyla “Chobani Incubator”ı (Chobani Kuluçka Merkezi) 2016 yılında kurdu. 2017 yılında, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla “Hamdi Ulukaya Girişimi”ni kurdu.

Ulukaya, 2015 yılında "The Giving Pledge”i (Bağış Taahhütü) imzalayarak servetinin büyük bir kısmını küresel mülteci krizine çözüm bulunmasına ayırdı ve dünyanın dört bir yanında yurdundan edilmiş insanlara daha iyi çözümler sunmak amacıyla "Tent Foundation"ı (Çadır Vakfı) kurdu. Aralarında Airbnb, Google, İkea, LinkedIn, UPS ve MasterCard’ın da bulunduğu 80 dev şirketi bir araya getirerek şirketlerin mülteci krizine son verme hedefine ulaşması amaçlı bir iş birliği platformu kurdu. Ulukaya, 2017 yılında, iş dünyasında sergilediği farklı liderlik biçimi ve mülteci krizi konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü TIME 100 listesine seçildi.

Editör: TE Bilişim