Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Fahri Eker, Niğde’de 6 ay içerisinde esnafa 20 milyon kredi kullandırıldığını yıl sonuna kadar bu rakamı 40 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Başkan Eker; “ Bunun en büyük etkenlerinden bir tanesi de kullandırdığımız kredilerin faiz oranlarının çok düşük olmasıdır. Kredi faizinin düşük olmasından dolayı bizde esnaflarımızın işlerini genişletip büyütmesi için esnaf ve sanatkarımıza bizde bu krediyi ulaştırmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. TESKOMB genel başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül başkanımızın Niğde’ye de katkısı ve desteği büyük. Genel başkanımızın katkısı ve desteğiyle Niğde Türkiye de bir rekoru kırdı. Rekor seviyede kredi kullandırdı ve halende kullandırmaya devam ediyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızın bu kredilerden faydalanması ve işlerini büyütüp genişletmesi için Niğde esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifi olarak gayret göstermekteyiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın kullandığı kredideki imkan dünyada sadece esnaf ve sanatkarlarımızın yararlanıyor” dedi.

Esnaf ve sanatkarlarımızın rahat ödemeleri için önceden üç yıl olan kredi ödeme süresini 5 yıla dağıttıklarını belirten Eker; “kefil sayısı 4 idi 2’ye düşürdük. Esnafımız aldığı krediyi her altıncı ayda ödemeli olarak aldığı 100 bin lirayı 5 yıl sonunda 120 bin olarak ödemiş oluyor. Bugün bir bankadan kredi 100 bin liralık kredi çektiğiniz zaman bir yıl içerisinde geriye 129 bin lira olarak öderken esnaf ve sanatkarlarımız bizden aldıkları krediyi her altınca ayda bir olmak üzere 5 yıl sonunda sadece 120 bin olarak kullanıyor. Bankalar bir yılda 100 bin liraya 29 bin lira faiz alırken esnaf ve sanatkarlar kedi kefalet kooperatifi 5 yıl sonunda 100 bin liraya sadece 20 bin lira faiz ödemiş oluyor. Bu yılın ilk altıncı ayına kadar 400 esnafımıza kredi vermişiz. Birde biz kurumun başına geldiğimizden beri esnafımızın iş yeri alımlarında ve iş yerlerine makine alımlarında ve sermayesini büyütmesine dikkat ediyoruz. Biz göreve geldiğimizde kooperatifimizin bugüne kadar kullandırmış olduğu finansman kredi miktarı 16 milyon gibi miktar iken biz 2015 yılının ilk altı ayında yaklaşık 20 milyon TL’dir” dedi.

Kooperatif ortakları için 2014 yılının oldukça verimli bir yıl olduğuna dikkat çeken Eker;  2014 yılında 70 bin lira olan kredi limitini 100 bin liraya çıkarmayı başardık. Yüzde 56’larda olan takip oranımızı yüzde 38’lere düşürdük. Sonuç itibarıyla bu sayede Niğde piyasasına giren para miktarı 25 milyon lirayı aşmış oldu. Tabii ki 2014 yılındaki bu başarıyı 2015 yılında da katlayarak devam ettirmeyi planlamaktayız. 2015 yılında 100 bin lira olan kredi limitimizi 150 bine yükseltmeyi hedef yaptık. Bu esnafımız adına güzel bir gelişmedir. Dolayısıyla bu gelişmeler yaşanırken özellikle şunu söyleyeyim 2014 ve 2015 yılının diğerlerinden en önemli farkı esnafımız önceleri kredi çekerken günü kurtarmak için çekerlerdi. Şimdi ise bu parayı esnafımız ya işini geliştirmek için yada yeni bir iş kurabilmek için kullanmaktadır. Yaptığımız takiplerde de görünmektedir ki verdiğimiz para gerçekten istihdam sağlamak ve Niğde ekonomisine katkı sağlamak için kullanılıyor. Yine bunun en önemli sebeplerinden biriside vade süresinin 5 yıla yayılmasıdır. Her altı aydan altı aya ödemeli şekilde çeşitli olanaklar sağladık” diye konuştu.

Genel Başkan A.Kadir Akgül’ün Ak Parti Milletvekili olduğunun altını çizen Başkan Eker, hükümetle olan ikili diyaloğundan dolayı Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet -Kredi Kooperatifi birliklerinin sorunlarını dile getirebiliyor. Buda 1953 yılından bu yana kurulmuş olan kooperatifimize baktığımızda o günden bu güne verilen kredinin sadece yüzde 30’u 2014 yılında verilmiştir dedi.

Bir başka sevindirici durumun 2 yıllık dönem içerisinde icra takibine düşen esnafın olmadığını belirten Eker, “Niğde kooperatifi olarak Türkiye’de ilk 10’a girmeyi hedef yaptık kendimize 2014 yılında kullanılan 25 milyon lirayı 2015 yılının ilk altıncı ayına 20 milyonu yakaladık. Yıl sonunda ise bunu 40 milyona çıkartmayı hedefliyoruz. Kooperatifimizden 400 adet esnafımız kredi kullanmış olup Niğde ekonomisine 20 milyon gibi bir para akışı sağlanmış olup bir nebzede olsa Niğde ekonomisini hareketlendirmiştir. Esnaflarımıza verdiğimiz kredilerde takibe takılan hiçbir kredimizi yoktur bu yüzde 38’lik oranda eskilerde kalan takiplerdir. İnşallah hedefimizi 2016 yılının başından itibaren bu limiti 150 bin liraya çıkartacağız. Niğde’deki esnaf sanatkarlarımız öncelikle bize gelmeden herhangi bir bankadan veya başka bir yerden kredi kullanmadan mutlaka bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Bu kredi oranları ve kredilerle ilgili esnaf ve sanatkarlarımıza bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye’de en çok finansman getiren kooperatif Niğde esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifi olduğunu belirten Eker; “ Türkiye’de bir numarayız ve en çok finansmanı getiren kooperatifiz. Kredi talebinde bulunan her esnafımıza bu imkandan faydalanması için yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Mükemmelin ve başarının sonu yoktur.

Her zaman daha iyisini ve daha başarısını esnaf ve sanatkarlarımıza sunmaya çalışıyoruz. 2014 ve 2015 yılları içerisinde Niğde ekonomisine 40 milyonu aşkın bir para akışı sağlamışız. 2015 yılı diğer bütün yıllara eş değer olmuş ilk altıncı ayına kadar. Hedefimiz 2015 yılında genel finansmana baktığımızda Niğde ekonomisini iyi bir lokomotif haline geldiğini gösterir. Küçük esnaf ve sanatkarlarımız bu ülkenin bel kemiğidir.
Editör: TE Bilişim