Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün 2013 yılı sulama ve kurutma tesisleri işletme ve bakım ücretlerine ilişkin tarifesi belirlendi. 


Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlanarak 30 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek kararına göre, sulama tesisleri ve bakım ücret tarifeleri, 30 farklı bitki çeşidi için 15,95 ve 147,31 lira arasında değişecek. Bin metreküp su ücreti 17,86 lira 35,73 arasında olacak.

Karara göre, işletme ve bakım ücreti, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilecek. Bu nedenle, bir yıl içinde aynı parsele, biri kalktıktan sonra yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin her biri için ayrı ayrı işletme ve bakım ücreti alınacak. 

Yıllık işletme ve bakım ücretleri; sulama sayısına bakılmaksızın, sulanan veya kurutmadan yararlanan parsel sahibine, kiracı veya ortakçıya (gerçek kişiler, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişilikleri dahil) uygulanacak. 

DSİ'ce işletilip tarife uygulanmayan sulama ve kurutma tesislerine yapılan işletme, bakım ve onarım giderleri, her tesisin kendi yatırımlarına eklenecek. Ücret tarifelerinde yer alan "Baklagiller" tanımı, normal ekim mevsimi içinde tarla ziraatı şeklinde ekilip, sulanan ve genellikle kuru dane olarak üretimi yapılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, soya ve kanolayı içerecek.

Niğde ve Nevşehir illerinde patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen patates alanlarında ekimi ve dikimi yapılan alternatif bitkiler için yapılan sulamalarda işletme ve bakım ücreti yüzde 20 indirimli olacak.

Bir yıl içinde aynı parsele biri kalktıktan sonra diğer bitki ekildiğinde, bir önceki bitkinin sulanmış olması şartıyla ondan sonra ekilen bitkilerin işletme ve bakım ücreti de yüzde 50 indirimli uygulanacak.

Aynı parsele ikinci veya üçüncü bitkilerin ekimi yılı içinde yapılıp hasadı ise ertesi yılın mart ayı sonuna kadar tamamlanan bitkilerde, sulanan parseller tespit edilecek ve normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülecek ve ekim yılı tarifesi uygulanacak.

Çiftçilerin, tenebbüt müddeti boyunca devamlı olarak kendi motopomplarıyla suladıkları bitkilere (yağmurlama sistemi dahil) işletme ve bakım ücreti yüzde 20, damla sulaması sistemiyle suladıkları bitkilere ise işletme ve bakım ücreti yüzde 50 indirimli uygulanacak.


İşletme ve bakım ücreti, tarifede isimleri bulunan kurutma tesislerinde yüzde 100 indirimli olacak.


Editör: TE Bilişim