CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde petrol bulunduğuna yönelik iddiaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılısı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

“PETROL VE GAZ EMARESİNE RASTLANDI ANCAK EKONOMİK BİR KEŞİF YAPILMADI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Bakan Dönmez, Niğde İlinde 2007-2010 yılları arasında kazılan kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlandığını, ancak ekonomik bir keşif yapılamadığını belirtti.

“NİĞDE’DE PETROL VAR MI, YOK MU?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde, MTA araştırmaları ve TPAO değerlendirmesine göre işlenebilecek vasıf ve miktarda petrol olmadığının belirtildiğini, bu değerlendirmelerden 1 yıl sonra, seçim öncesi dönemlerde Niğde'de petrol bulunduğu yönünde açıklamalar yapıldığını anımsatarak, “Bu bağlamda, Niğde ilimizde petrol bulunmuş mudur? Eğer böyle bir petrol çıkarma projesi mevcut ise gerekli etütler ne zaman sonuçlanacaktır?” şeklindeki sorusunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltti.

“ÇALIŞMALAR 13 YILDIR DEVAM EDİYOR!”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2018 yılında bölgede açılan bir su kuyusundan doğal gaz akışı tespit edilmesi üzerine bölgeden 3 boyutlu sismik veri toplandığını, bu verilerin yorumlama çalışmasının devam ettiğini belirterek, “Yapılacak yorum sonuçlarına göre ilerleyen yıllarda Niğde Bor bölgesinde bir arama kuyu sondajının daha yapılması planlanmaktadır” yanıtını verdi.

 “NİĞDE'NİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ ARAŞTIRILSIN”

Gürer, 2017 yılında TPAO Genel Müdürünün KİT Komisyonu Toplantısındaki sözlerini hatırlatarak, “TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, sorumu yanıtlarken, MTA’nın kazdığı kuyularda petrol emarelerinin görüldüğünü, ancak bunun üretilebilir rezerv olmadığını ifade etmişti. Hatta ben MTA’nın resmi internet sitesindeki bilgileri örnek verdiğimde, TPAO Genel Müdürü, o bilgilerin doğru olmadığını, orada bir rezervin bulunması halinde TPAO olarak üretim yapabileceklerini belirtmişti” diye konuştu.

Niğde İlinde 13 yıldır petrolün varlığı ile ilgili çıkan haberler var. MTA araştırmaları ve TPAO değerlendirmesine göre işlenebilecek vasıf ve miktarda petrol olmadığı söyleniyor fakat seçim öncesi dönemlerde Niğde’de petrol bulunduğu açıklamaları yapılıyor. Bakan vermiş olduğu cevapta ise 2007-2010 yılları arasında kazılan kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlandığını, ancak ekonomik bir keşif yapılamadığını belirtiyor. Petrol ihtiyacının sadece %8'ini yerli üretimden karşılayan, %92-93 oranında ithal eden bir ülke olarak, topraklarımızda petrol kaynaklarının önemi çok daha fazla artmaktadır. Buna yönelik olarak, Niğde'nin yeraltı kaynak ve zenginliklerinin araştırılarak saptanması ve ortaya konan sonuçların değerlendirilmesi şarttır. TPAO, rezerv yetersiz derken Bakanın araştırmadan söz etmesi kafa karıştırmaktadır. 13 yıldır net bir saptamanın olmaması seçimden seçime bir algımı üretiliyor sorusunu da gündeme taşımaktadır” dedi.

Editör: TE Bilişim