Niğde Ziraat Mühendisleri Odası, don olayı nedeniyle tarladaki patatesin yüzde 50'sinin zarar gördüğünü ve toplam zararın 35 milyon lira civarında olduğunu belirledi.
Niğde Ziraat Mühendisleri Odası, don olayı nedeniyle tarladaki patatesin yüzde 50'sinin zarar gördüğünü ve toplam zararın 35 milyon lira civarında olduğunu belirledi.

Niğde Ziraat Mühendisleri Odası, dondan zarar gören patates üreticilerinin sorunlarıyla ilgili tespit çalışmalarını tamamladı. Oda yetkililerinin tespitine göre, 200 bin ton patatesin ekildiği 50 bin dekar alanda, yüzde 20 ila yüzde 85
tarlada kaldığını, bunun Niğde ekonomisine maliyetinin ise 35 milyon lira civarında olduğunu açıkladı.

Niğde Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Rasim Yılmaz, 8-9 Kasım ve 13-14 Kasım tarihlerinde Niğde'de patates ekili alanlarda iki kez don olayının meydana geldiğini hatırlattı.

Don olaylarından Yeşilgölcük, Orhanlı, Ovacık, Konaklı, Çavdarlı, Kayırlı, Bozköy ve Divarlı Beldeleri ile çevrelerindeki köylerin etkilendiğini ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Dondan etkilenen alanlarda tahmini 200 bin ton patates bulunuyor. Ekili alanların ortalama yüzde 50'sinde zarar var. Bu durumda 100 bin ton patates toprak altında kaldı. Tahmini zararın ise yaklaşık 35 milyon lira civarında. Bu kayıp, Niğde'nin ticari hayatını son derece olumsuz etkileyecek. Hasadın gecikmesi nedeniyle don olayı yaşandı. Ekim sezonundaki yağışlar nedeniyle ekim bir ay gecikti. Bu nedenle de söküm de gecikmiş oldu. Söküm zamanında yeterli işçi bulunamadı. Patatese de az talep oldu. Hükümetin, çiftçilerimize destek olmasını bekliyoruz." oranında don olayından zarar meydana geldiği belirlendi.

Ortalama zararı yüzde 50 olarak tespit eden ziraat mühendisleri, 100 bin ton
ürünün





Editör: TE Bilişim