Niğde’nin Altunhisar İlçesi’nde elma bahçelerini sökerek yerine çilek üretimi yapan Çilek Üreticisi Ramazan Tüzel, Altunhisar’da üretilen çileklerin aromasının Çukurova’da üretilenlerden daha kaliteli olduğunu söyledi.

Tüzel yaptığı açıklamada: “Niğde’mizde bir alternatif ürün olaraktan elma patates soğan gibi ağırlık olan ürünlerin yanında alternatif bir ürün olarak biz bu çelik üzerine çalışmaya başladık. Biz bu çileği 10 yıldır üretiyoruz. Çileğimiz Niğde’mizi de aştı. Aroması farklı. Nisan’ın 15’inde çileğimiz çıkıyor. Nisan ayında başlayıp Kasım’a kadar Niğde Altunhisar’da çilek yetişmektedir” dedi.

Çevredeki insanların kendisine: “Burada ne çileği olacak 1 sezonluk çilek olur para kazanamazsın masraf yapma” dediklerini anlatan Tüzel: “ Bizde bunu bir inat üzerine bunu bu şekilde yapmayı hedefledik.  Herkes ailesiyle tarlaya gelerek topluyor. Pikniğini yapıyor. Çayımızı içiyor, sohbet ediyor ondan sonrada çileğini toplayıp gidiyor. Talepleri yetiştiremiyorum. Mersin’e gidiyor, Aksaray’a gidiyor, Konya’ya Ereğli’ye, Niğde’ye yani bu şehirlere anca yetiştire biliyoruz”

Ürettiği çileklerin aromasının Çukurova’da üretilen çileklerden daha güzel olduğunu ifade eden Tüzel: “Çileklerimizin aroması Çukurova’dan da güzel.
Bizim burada iklim sert geçtiği için çilek kendi içindeki özelliğini dolduruyor ve geç kızarıyor. Bizim çeleğimiz günü birlik kızarmaz. 2 günlük 3 günlük kızarma yapar. 2-3 günlük kızarma içerisinde de kendi aromasını almış vaziyette oluyor. Bu Çukurova gibi sıcak memleket olupta 1 günde hepsinin kızarma gibi bir riski yok bu çileğin” diye konuştu.

Tüzel: “İlk çilek üretime başladığımda 500 kök ile başladım deneme amaçlı 500 kök 3 bin köke çıktı, 15 bin köke çıktı derken şimdi 15 dönüm çilek üretimi yapıyorum” dedi.
 
Editör: TE Bilişim