Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Niğde Açık Cezaevi'ndeki mahkumlar yılda yaklaşık 500 bin fidan yetiştiriyor.


Bakanlığın bu yılki talebi doğrultusunda mahkumlar tarafından üretilerek dikime hazır hale getirilen 500 bin çam fidanının 340 bini, Kayseri, Niğde, Yozgat ve Nevşehir Orman İşletme müdürlüklerine gönderilerek toprakla buluştu.


Niğde Ceza İnfaz Kurumu 2. Müdürü Tahsin Yalçın,  yaptığı açıklamada, cezaevi fidanlığının 1 milyon fidan üretimi kapasitesine sahip olduğunu söyledi.


Açık Cezaevi Ziraat İş Kolu'nda tohumdan ve repikaj (çıplak kökten paketleme yöntemi) olmak üzere iki çeşit üretim yaptıklarını belirten Yalçın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın her yıl imzalanan protokolle fidan talebini belirlediğini ve bu kapsamda üretim yaptıklarını söyledi.


Bu yıl talep edilen 500 bin çam fidanının üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:

"Cezaevi fidanlığında yetiştirdiğimiz çam fidanlarını Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiyoruz. Bu yıl yetiştirdiğimiz 500 bin fidandan 100 binini Kayseri Orman İşletme Müdürlüğü'ne, 175 binini Niğde Orman İşletme Müdürlüğü'ne, 50 binin Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü'ne ve 15 binini de Nevşehir Orman İşletme Müdürlüğü'ne gönderdik. Elimizde hazır bulunan 160 bin fidanı da bakanlığın belirlediği illere göndereceğiz. Fidanların üretimden pazarlanmasına kadar bütün aşamalarını Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına biz gerçekleştiriyoruz. Cezaevi fidanlığımızın 1 milyon fidan üretimi kapasitesi var. Ancak bu kapasitemize şu ana kadar ulaşamadık. Çünkü bakanlığın talepleri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda kapasitemizin tamamını kullanmak istiyoruz."

Cezaevinde kalan 550 hükümlüden 100'ünün Ziraat İş Kolu'nda çalıştığını belirten Yalçın, amaçlarının, hükümlü arkadaşlara meslek edindirmek ve az da olsa gelir sağlamalarına imkan vermek olduğunu söyledi.



Fidan üretim ve satım işinden elde edilen gelirin bir bölümünü çalışan hükümlülere dağıttıklarını ifade eden Yalçın, "Ayrıca sigortaları yapılıyor. Cezaevine vasıfsız giren mahkumlar, meslek sahibi olarak çıkıyorlar. Böylelikle normal hayatta çok fazla zorlanmadan iş bulabiliyorlar" diye konuştu.




Editör: TE Bilişim