Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Kırsal Kalkınma Programı ile bölgenin ürün deseni çeşitliliğini artırıyor. Patates, Elma ve Lahana üretiminde önemli bir potansiyele sahip Niğde’de Çilek üretimi hızla yaygınlaşıyor.
 
KOP Bölgesinde ‘Çilek Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Yayımı Projesi’ kapsamında KOP Kırsal Kalkınma Programı bünyesinde desteklenmeye başlanan Çilek üretimi bölgede hızla yayılıyor. KOP İdaresi ile Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü proje ile çilek bölgenin yeni ürün deseni olarak ön plana çıkıyor.
 
İlk olarak 2015 yılında KOP TEYAP Mali Destek Programı ‘Çilekte Fertigasyon Projesi’ kapsamında Niğde’nin Çamardı İlçesinde kurulan toplam 16 dekarlık dört bahçe, bugün bölgenin yeni iş kolu haline dönüşüyor. 2017 yılında 13 farklı yerleşim alanında 13 farklı aile işletmesi 65 dekarlık bir ekim alanı ile çilek üretimine hız verdi. 2018 yılında yapılacak desteklemelerle birlikte ekili çilek bahçesi 140 dekara ulaşırken, aile işletmesi sayısı ise 20’ye ulaştı. 
 
İlk yılında dekar başı 750 kilogram verim alınan çilek üreticiliğinden Niğdeli aile işletmeleri 2017 yılında toplam 325 bin TL’lik ek gelir elde etti.
 
Editör: TE Bilişim