Vali Şimşek, İl Özel İdaresi tarafından yapılan Kaya oyma depolarının tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzattığını ve 11 adet yapılacak olan Kaya oyma deposunun yapımı için ihalesi yapılacak olan 2 tane kaya oyma deposuyla birlikte oyma depolarının sayısı artacağını söyledi.

Yeraltı oyma depolarımızın inşaatı devam ediyor. Aktaş mevkiinde 5 adet oyma depolarımızın yapımı tamamlandı ve aynı alanda 11 adet depo yapılması projesi ise şuan hazır durumda.  Bu yıl içerisinde 2 adet deponun daha yapımı planlanmaktadır. Bu 2 adet depomuzun yapım ihalesi ise önümüzdeki günlerde yapılacak. Tarım kenti olan Niğde’nin farklı bölgelerinde İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan yeraltı kaya oyma depolarının tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzattığından dolayı Yeraltı oyma depolar ilimiz için önemlidir. Tarımsal faaliyetler söz konusu ise bunun olmazsa olmazı üretilen ürünlerin depolanacağı alanlardır. İç Anadolu bölgesinde bir ilk olan Yeraltı Oyma Kaya Soğuk Hava Depoları Aktaş Kasabasında önce iki tanesinin yapımı tamamlanmıştı. Biz buna ilave olarak 5 tane daha yaptırdık ve bu yıl 7 adet olan yeraltı oyma depomuz ihalesi yapılacak olan 2 tane depo ile İç Anadolu bölgesinde bir ilk olan Yeraltı Oyma Kaya Soğuk Hava depo sayımızı da arttırmış olacağız” dedi.

Vali Şimşek; “Çiftçilerimizin pazarlama araçlarının kısıtlı olması nedeniyle ilimizdeki meyve ve sebze depolama ihtiyacı ile satış öncesi depolamaya ihtiyaç duyulan patates ve lahana üreticileri için 5 tane soğuk hava deposunun yapımı tamamlanmıştır. Oyma Kaya Depoya Havalandırma/İklimlendirme sistemi kurulmasıyla depolama kapasitesi 2 katına çıkmakta ve kira getirisini de 2 kat artırmış olmaktadır. Depolanacak ürün portföyü de genişlemiş olacaktır. Havalandırma sistemi sayesinde depo zeminine yerleştirilen hava kanallarıyla alttan basılan hava, üsten büyük bacalar ile dışarı verilmektedir. İçerdeki kirli hava bu şekilde atılmaktadır. Soğuk hava depoları sayesinde, paketleme aşamasında birçok kişiye iş imkânı sağlanacak olup; raf ömürleri uzatılan ürünlerin de pazar payı artırılmış olacaktır” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim