Ülke genelinde şiddete uğradığı gerekçesiyle 8 bin 908 kadına polis koruması verildi. Niğdeli kadınlar hangi mesleği tercih ediyor, kaç iş başvurusu oldu.



En fazla polis korumasına alınan kadınların bulunduğu il Adana olurken, Niğde’de Niğde’de 1 kadına koruma sağlandı.




“Kadına şiddetle mücadele” yasası kapsamında, yurt genelinde şubat 2013 itibarıyla şiddete uğradığı gerekçesiyle 8 bin 908 kadına polis koruması verildi. En fazla polis korumasına alınan kadının yaşadığı kentler sırasıyla Adana, İzmir ve Kayseri oldu. Bilecik, Bolu, Çorum, Hakkari,Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin ve Siirt’te ise müracaat olmamasından dolayı polis koruması verilen kadın bulunmuyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, mülki amir ve hakimin yanı sıra gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda kolluk kuvvetlerince de verilebilen koruyucu tedbir kararları kapsamında şubat sonu itibarıyla yurt genelinde 8 bin 908 kadına polis koruması sağlandı. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 64 bin 136 önleyici tedbir kararı da alındı. En fazla polis korumasının verildiği kent Adana oldu.


2 bin 315 kadının polis koruması aldığı kenti, bin 372 kadın ile İzmir, bin 350 kadınla Kayseri, bin 144 kadınla Konya, 387 kadınla Zonguldak ve 313 kadınla Batman izledi. İstanbul’da 245 kadına koruma verilirken Ankara’da bu sayı 42 oldu.


Niğde’de 1 kadın Polis Korumasında, 9 il ise koruma istemedi.


Bilecik, Bolu, Çorum, Hakkari, Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin ve Siirt’te ise müracaat olmamasından dolayı polis koruması verilen kadın bulunmuyor.



En az kadına polis koruması verildiği iller ise Rize, Niğde, Karabük, Erzincan, Düzce, Diyarbakır,Burdur, Bingöl, Bartın, Afyonkarahisar ve Adıyaman oldu. Bu illerde birer kadın, polis koruması altına alındı.



Kanun kapsamında, şiddet uygulayanlara yönelik evden uzaklaştırma, şiddet gören kişilere yaklaştırmama, bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması gibi önleyici tedbirler de alındı.


Yurt genelinde toplam 64 bin 136 önleyici tedbir kararı verilirken en fazla karar İstanbul’daki kadınlar için verildi.


Ankara 2. sırada


13 bin 544 kararın alındığı kenti, 7 bin 867 kararla Ankara, 7 bin 685 kararla İzmir, 2 bin 474 kararla Mersin ve 2 bin 214 kararla Antalya, 2 bin 191 kararla Konya izledi. Bir önleyici tedbir kararın alındığı Bingöl en son sırada yer alırken şehri 5 kararın alındığı Bayburt, 9 kararın alındığı Siirt takip etti.


KADINLARIN TERCİH ETTİĞİ SEKTÖR BANKACILIK OLDU

Kariyer.net verilerine göre son bir yılda kadın adayların en çok iş başvurusu yaptığı sektör "bankacılık" oldu. Son bir yılda kadın adaylar tarafından bankacılık sektöründe yapılan yeni iş başvurusu sayısında yüzde 8 artış yaşandı. Kariyer.net verilerine göre kadın adayların en çok iş başvurusu yaptığı ikinci sektör ise tekstil oldu. Tekstil sektöründen çalışmak isteyen ve bu alanda iş başvurusu yapan kadın adayların sayısında bir önceki yıla göre yüzde 16 artış görüldü. Kadınların en çok başvurduğu diğer sektörler ise gıda, eğitim, inşaat, otomotiv, turizm, sağlık, telekomünikasyon ve ilaç sanayi olarak sıralandı.


Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, kadın adayların tercihlerinin yıllar içinde fazla değişim göstermediğini, genel başvuru oranlarında daha geride olan bankacılık, eğitim ve ilaç sektörlerinin kadın adaylar için cazibesini koruduğunu belirtti.


Kadınlar en çok satış danışmanı olmak için başvuruda bulundu
Son bir yılda kadın adaylar tarafından en çok başvuru yapılan pozisyon bir önceki yıla kıyasla yüzde 58 artışla satış danışmanı ilanları oldu. Kadın adayların çalışmak için en çok başvurduğu diğer pozisyonlar ise muhasebe elemanı, yönetici asistanı, müşteri temsilcisi, muhasebe sorumlusu, ön muhasebe elemanı, stajyer mühendis ve sekreter şeklinde sıralandı.


Niğde’de 8 Bin 222 Başvuru

Kariyer.net verilerine göre 2012 yılında büyük şehirlerde kadınların özgeçmiş oluşturma oranları sabit bir hızla ilerlerken bu rakam Anadolu'da daha büyük bir hızla arttı. Son bir yılda kadınların işgücüne en yoğun şekilde katıldığı şehir Şanlıurfa oldu. Kariyer.net veritabanında 2012 yılında toplam 51 bin 991 Şanlıurfalı kadın aday özgeçmiş oluşturdu. Aynı dönemde kadın adaylar tarafından oluşturulan özgeçmiş sayısında en çok artış görülen ikinci il ise Edirne oldu. Toplam 35 bin 616 Edirneli kadın aday Kariyer.net veritabanına özgeçmişini ekledi. Kadın adayların en çok özgeçmiş oluşturduğu diğer iller ise 27.877 özgeçmişle Rize, 21.304 özgeçmişle Sakarya, 12.248 özgeçmişle Trabzon, 8.222 özgeçmişle Niğde, 7.897 özgeçmişle Kocaeli, 7.560 özgeçmişle Aksaray, 5.103 özgeçmişle Afyon ve 4.992 özgeçmişle Samsun olarak sıralandı.



Editör: TE Bilişim