Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanarak Ahiler Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında 65.258 TL hibe desteği almaya hak kazanan “Jeotermal Kuyu Yerlerinin Noktasal Tespiti Amacıyla Jeoloji, Jeofizik, Jeokimya Etütlerinin Yapılması” isimli projenin kapanış toplantısı Niğde İl Genel Meclisi üyeleri, AHİKA Niğde Yatırım Destek Ofisi sorumluları ve basın mensuplarının katılımlarıyla İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

Proje dahilinde, 2012 yılı Kasım ayında Niğde İl Özel İdaresi tarafından yapılan CO2 ölçümleri neticesinde jeotermal su kaynağı bulunma ihtimali öngörülen Niğde İli Merkez İlçe, Bor İlçesi ve Kayı-Bayat-Altunhisar arasındaki bölgelerde jeofizik, jeokimya ve jeoloji etütleri yapıldı. Birinci rasat bölgesi olan Niğde il merkezinde Osmanağa ve Derdalan alanlarının doğusunda, kuzey-güney yönünde uzanan dar bir zon içinde ve Kumluca ile Hamamlı Köyleri arasındaki 3 adet noktada jeotermal kaynak potansiyeli görülen yerler tespit edilmiştir. Bor’da yapılan rasatlarda ise 2 noktada düşük rezistivite kapanımlarının jeotermal potansiyel arz edebileceği ve bu bölgede derin düşey elektrik sondaj çalışmasının 2.000-3.000 m arası derinlikler için yeniden yapılması gerektiği belirlenmiştir. Üçüncü rasat bölgesi olan Kayı-Bayat-Altunhisar arasındaki bölgede ise jeotermal aktivite kaynaklı bir değere rastlanmamıştır.

 

Jeotermal enerji potansiyeli tespit edilen bölgelerde, yeterli mali kaynak bulunması halinde Niğde İl Özel İdaresi tarafından gradyen kuyuları açılmak suretiyle yer altı su sıcaklıkları tespit edilmeye çalışılacaktır. Su sıcaklıkları ve debisinin yeterli ve verimli görülmesi halinde ise sondaj kuyuları açılarak ilimizin istifadesine sunulacaktır. Yeterli su sıcaklıklarına ulaşılması halinde ilimizde konut ısıtma, jeotermal seracılık ve jeotermal kür merkezi/kaplıca tesisleri gibi yatırımların da önü açılarak sürdürülebilir ve çevreci bölgesel kalkınmaya büyük bir katkı sağlanacağı öngörülmektedir. Bu yönüyle Niğde İl Özel İdaresi tarafından yürütülen bu çalışma büyük önem arz etmektedir.
 


Editör: TE Bilişim