Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 30 Mart akşamı yaşanan sıcaklık düşüşü nedeniyle, Niğde'deki elma bahçelerinin büyük bölümünün dondan etkilendiğini söyledi.


Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde ve çevresinde hava sıcaklığının eksi 11 dereceye kadar düşmesi nedeniyle henüz çiçek açma aşamasında olan elma ağaçlarını don vurduğunu kaydetti.


Niğde'nin ilçe köy ve beldelerindeki elma bahçelerinde büyük hasar oluştuğunu vurgulayan Kenar, "Merkeze yakın bahçelerde yüzde 70 civarında, rakımı bin 200 metre yükseklikteki köy ve beldelerimizde bulunan elma bahçelerinde ise yüzde 90 hasar oluştu. Geçen yıl 400 bin ton elde ettiğimiz elmadan bu sene 50 bin ton dahi alamayacağız. Don olayı bütün bölgelerde yaşandığı için afet olarak değerlendiriyoruz. Şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hasar tespit çalışmalarına başladı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a elmada yaşanan kayıpların çok olduğunu ve Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı olmayan çiftçilerimizin mağduriyetini ilettik" "diye konuştu.


Hacıbeyli köyü muhtarı Mevlüt Ayhan ise köy halkının tamamının geçim kaynağının elmacılık olduğunu söyledi.

5 bin dekarın üzerinde olan elma bahçesinin çok büyük zarar gördüğünü belirten Ayhan, "Elmadan başka gelirimiz yok, şu an bu köy bitmiş durumda. 5 bin dekarın üzerinde elma bahçemiz var. Yaklaşık 50 çiftçi ÇKS'ye kayıtlı, diğer çiftçilerin ise tapuları var fakat babalarının üzerine kayıtlı, onlar da hayatta değiller. Sigorta kapsamında olmadıkları için zararımız çok büyük. Biz devletten yardım istiyoruz. Banka kredilerimiz var bunların durdurulması lazım. Borcumuzun üzerine borç verecek ki biz bahçelerimize bakalım" diye konuştu.

– "Don değil, afet yaşadık

Çiftçi Latif Ataç ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hasar tespitinin yapılması için başvurduklarını belirterek, bütün ağaçların açmak üzere olan çiçeklerinin kuruduğunu kaydetti.

Köy olarak afet yaşadıklarını acil çözüm istediklerini anlatan Ataç, "Bizim sorunumuzu Maliye Bakanlığı ve Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı çözebilir. Bu bölge yüzde 100 zarar gördü. Acil çözüm istiyoruz. Bizim cebimize para girebilmesi için 20 ay beklememiz gerekiyor. Bu millet ne yiyecek ne içecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne dilekçemizi verdik müracaatımızı yaptık, zarar tespiti yapılacak. Devletimizden 20 ay yetecek maddi yardım bekliyoruz. Burada köyün tamamı elma yetiştiriciliğinden geçimini sağlıyor. Başka alternatif geçim kaynağımız yok. Niğde Türkiye'de elma üretiminde 2. sırada yer alırken, Niğde'de ise Hacıbeyli köyü 1. sırada."

-"ÇKS'si olanlar yardımını alacak peki biz ne yapacağız?

Ramazan Yartunç da köylünün 4 kuşaktır bu bahçelerden geçimini sağladığını belirterek, "Köyde elma yetiştiricilerinin yüzde 95'inin tapusu yok. Bu nedenle bahçeler sigorta kapsamında değil. Biz devletimizden nasıl destek alacağız. Ben sigorta yaptıramıyorum, gübre ve mazot desteği alamıyorum. ÇKS'si olanlar yardımını alacak peki biz ne yapacağız?" diye sordu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise Türkiye'nin önde gelen elma üretim merkezlerinden Niğde'de kent genelinde hasar tespit çalışmalarına başladı.

Türkiye'de elma üretiminde 2. sırada yer alan Niğde'de son 10 yıl içerisinde büyük firmalar modern anlamda elma üretimi yapıyor. Büyük bir kısmı ihraç edilen starking, golden, starkrimson, grany smith, fuji, samberland ve gala gibi elma çeşitleri Avrupa ve Arap coğrafyası başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde tezgahlarda yerini alıyor.

Niğde'de 2012'de yaklaşık 220 bin ton civarında olan elma üretimi, 2013 yılında ise 400 bin ton olmuştu.



Editör: TE Bilişim