Türkiye’de elma üretiminde üçüncü sırada Amasya elma üretiminde ise 1’inci sırada yer alan Niğde’de elma hasadı başladı. Tarım ve Orman İl müdürü Asım Baş, Niğde’de bu yıl 230 bin dekar alanda elma üretimi yapıldığını ve 500 bin tona yakın rekolte beklenildiğini söyledi.

Evlenmenin maliyeti Niğde’de 500 Bin lirayı geçiyor Evlenmenin maliyeti Niğde’de 500 Bin lirayı geçiyor

Niğde elmasının yüzde 30'unun ihraç edildiğini belirten İl Müdürü Baş, "Niğde'den 20 ülkeye elma ihracatı yapılıyor. 500 bin ton elma rekoltesi beklenildiğini belirtti.

Türkiye genelinde genç elma bahçesi kurulumunda birinci sırada Niğde’nin bulunduğunu ifade eden Baş; "İlimizin depolama ve paketlemeyle ilgili birtakım eksiklikleri var. Bununla ilgili de ciddi anlamda hem yatırım hem de talep var. Bunlar tamamlandığında, ilimiz elmada merkez olma özelliğini devam ettirecek. Genç elma bahçesi kurulumunda Türkiye'de birinci sıradayız. İlimizde üretilen elmanın yaklaşık yüzde 30'u ihracata gidiyor. Irak-Suriye başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine Batı Asya ülkelerine Hindistan, Malezya, Tayland ve Arap ülkelerine ihracat yapıyoruz” dedi.

Elma üretiminde Türkiye'de 3'üncü sırada Niğde bulunuyor diyen Baş, “Amasya elması üretiminde Türkiye'de 1'inci sıradayız. 15 bine yakın çiftçimiz elma üretimiyle uğraşıyor. Elma kalitesinde ve pazar sıkıntımız yok. Her üründe olduğu gibi elmada da belli bir standardın üzerinde kaliteye sahibiz” diye konuştu.

Depolama ve paketlemeyle ilgili yatırım ve taleplerin olduğunu söyleyen İl Müdürü Baş, "Bunların da tamamlanmasıyla ilimiz tarımsal üretiminin tüm kademelerinde olduğu gibi elmada da merkez olma özelliğini devam ettirecek. Genç bahçe kurulumu açısından Türkiye'de 1'inci sıradayız. İlimiz 3-4 yıl sonra Türkiye'de elma üretiminde ilk sırada yer almasını bekliyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim