Niğde'de koyunculuğu geliştirmek amacıyla yüzde 50 İl Özel İdare destekli 100 baş ve Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklı yüzde 100 hibeli 20 baş olmak üzere toplam 120 baş damızlık Akkaraman koç dağıtımı törenle yapıldı.

Niğde Merkez kasaba ve köylerinde 34, Altunhisar'a 9, Bor'a 32, Çamardı'ya 19, Çiftlik'e 9 ve Ulukışla'ya 17 koç dağıtımı yapıldı.


Niğde hayvan pazarında düzenlenen törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol kamu kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.


Törenin açılış konuşmasını yapan Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Akkaraman koçların özellikle yüksek verimli bölgeye uyum sağlayan damızlık hayvanlar olarak en iyileri seçilerek çiftçilere dağıtıldığını söyledi.


Yılmaz, "2015 yılında yapılacak damızlık koç dağıtımı için çiftçilerin yüzde 50 katılım payı yerine yüzde 25 katılım payı yapılmasını arzu ediyoruz. Bu projede emeği geçen herkese şahsım ve birliğim adına teşekkür ederim" dedi.


Törende bir konuşmada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen yaptı. Türkmen konuşmasında, "Geçtiğimiz yıl Niğde Valiliği İl Özel idare tarafından altarnatif tarım ürünleri ve hayvancılık projeleri kapsamında 600 bin TL ödenek verilmişti. Bu ödenekle bin 41 çiftçimizi 26 bin dekar alanda bitkisel üretim ürettirdik. Yine geçen yıl bakanlığımız ve Özel idaremizin destekleriyle 65 tane koçumuzu çiftçimizin hizmetine sunmuştuk. Niğde Valimiz gelmesiyle birlikte tarımsal ürünlerdeki ödenekte 600 bin TL'den 1 milyona çıktı. Bu 1 milyonluk ödenekle 700 binlik kısmını alternatif tarım ürünlerine ve 300 bin TL'sini de hayvancılık projelerine kullanarak koçlarımızı aldık" diye konuştu.


Niğde Belediye başkanı Faruk Akdoğan ise konuşmasında, "Niğde aslında hayat şartlarının zor olduğu bir ildir. Kazanmak zor, harcamanın kolay olduğu bir şehir. Tarımda ciddi bir nüfus istihdam ediliyor. Gerek hayvancılık, gerekse ziraat ile ilgili alanlarda ciddi manada istihdamımız var. Hatta Türkiye'nin tersi bir oran var, Niğde'de şehirleşme oranı yüzde 40 ama köy ve kasaba noktasında yüzde 60 civarındayız. Bu da tarımda Niğde ekonomisinin ciddi bir yeri olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan tarıma bugünkü halinden daha fazla destek verilmesi gerekiyor, daha çok ta hayvancılığa desteğin çoğalması gerekiyor. Niğde'nin akarsuyu yok, yer altından zor imkanlarla su çekerek tarım yapmaya çalışıyoruz bununda yüksek bir maliyeti var. Ama hayvancılıkla ilgili ciddi manada suya ihtiyaç olmadığından ve sulanabilir arazimizin olması dağlık taşlık bir yapıya sahip olmamızdan dolayı hayvancılığa daha çok destek verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Vali Necmeddin Kılıç ise, "Ülkemiz her geçen gün tarım ve hayvancılık desteklerini artırmaktadır. Niğde olarak 2 yıldır yaptığımız faaliyet Özel idare kaynaklarımızda damızlık hayvan almaya yönelik, onların yarınını finansa etmek için verilen gayret gelecek sene devam etmeyecek. Ama neden etmeyecek, yeni olan daha hayırlı bir faaliyetten dolayı. KOP bölgesinde damızlık hayvan alımını artık devletimiz yüzde 80'ini karşılayacak. Destekler sürekli artıyor ama bizim yapmamız gereken nedir. Artık bir aile işletmesinin bir patronu olduğumuzu bileceğiz. Bir işletme yönetiyoruz. Köylerde yaşayan her bir ailenini işletme olduğunu anlamak gerekir ve o işletmenin de patronunun sizler olduğunun farkına varılması lazım" dedi.

Konuşmalar sonrasında daha önceden kura ile belirlenen çiftçilere tek tek dağıtılarak sona erdi.







Editör: TE Bilişim