Niğde Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklı olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 1050 çiftçi ailesinin yararlandığı Alternatif Ürün Projeleri meyvelerini vermeye başladı.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında; ilimiz genelinde ve özellikle patates üretimi yapılan bölgelerde alternatif ürün olarak üretilmesi için yüzde elli  (% 50)  Niğde Valiliği destekli  İl Özel İdaresi Kaynaklı olarak 500.000 TL kaynak kullanılmış ve bu kaynak ile; 12.000 dekar Silajlık Mısır, 4.200 dekar Yonca, 4.000 dekar Nohut, 3.500 dekar Kuru Fasulye, 1.000 dekar Çerezlik Kabak, 700 dekar Barbunya, 500 dekar Yağlık Ayçiçeği ve 100 dekar   Karpuz  olmak üzere toplam 26.000 dekar alternatif ürün  ekimi yaptırılmıştı.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN; ekimini yaptırdığımız bu ürünler ilimizde ürün çeşitliliğini artırmıştır. Diğer yandan bu ürünler  ülkemizin çokça ihtiyaç duyduğu ürünlerdir. Bu ürünler topraklarımızın dinlendirilmesi için de oldukça yararlı olmuştur.  Bu projelerin uygulanması aşamasında Müdürlüğümüz bünyesinde Ziraat Mühendislerinden oluşan teknik ekipler çiftçilerimize toprak hazırlığından hasada kadar her türlü bitki bakım, besleme, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile ilgili her türlü teknik desteği tarlada - bahçede çiftçilerimize sunmaktadırlar.  Her bir çiftçimiz için bir dosya tutulmakta ve yapılan tarla kontrolleri, önerilen tavsiyeler ve bilgilendirmeler bu dosyalara işlenmektedir. Ekimini yaptırdığımız bu ürünlerin  çimlenme, sapa kalkma, yapraklanma ve meyve vermesi konularında bu güne kadar yapılan kontrollerde çiftçilerimizin de  özel gayret göstermeleri ile her hangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Tüm ürünlerdeki büyüme ve gelişmeler normal seyrinde devam etmektedir. Hazırladığımız proje kapsamında ekimini yaptırdığımız bu ürünlerin hasatlarının yapılması ile birlikte  Niğde tarımına Niğde Çiftçimize yaklaşık olarak 15 – 16 Milyon liralık bir tarımsal hasıla oluşturacaktır.  dedi.



 















 

Editör: TE Bilişim