Niğde Çevre ve Şehircilik İl müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Niğde’de 2019 yılı Ocak ayından Eylül ayına kadar Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri ve Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde 84 araca 129 bin 864 TL idari para cezası uygulandığı söyledi.

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Gençtürk; Motorlu taşıtlardan kaynaklı kirliliğin kentlerde yaşanan hava kirliliğinin büyük kısmını oluşturduğunu söyledi.

Trafikteki araç sayısı ve trafik sıkışıklığı artıkça taşıt kaynaklı hava kirletici emisyonun da aynı oranda arttığına dikkati çeken Gençtürk, taşıt sayısının son zamanlarda hızlı bir şekilde arttığını ifade etti. Taşıt sayısındaki artışlara bağlı olumsuz etkilerin önlemesi amacıyla Bakanlık tarafından egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne ilişkin önemli çalışmalar gerçekleştirildiğine işaret eden Gençtürk, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibinin sağlanması, ölçüm yaptırmayan taşıtların tespiti ve usulsüz ölçümlerin önüne geçilmesi amacıyla "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi"nin kurulduğunu ve Ocak 2018'den itibaren uygulandığını anlattı.

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ BAKANLIKÇA TAKİP EDİLİYOR

Gençtürk, takip sistemi sayesinde tüm egzoz emisyon ölçümlerinin elektronik ortamda yürütüldüğünü, ölçüm yapılan taşıtların fotoğraf kaydı ve tüm ölçüm bilgileriyle sisteme kaydedilerek Bakanlıkça takip edildiğini belirtti.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMLERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULANABİLİR

Takip sistemiyle ölçüm yapmadan pul vermenin ve ölçüm sonuçlarına müdahale etmenin ortadan kalktığını, sahte emisyon pulu ve ruhsatının kullanılmasının önüne geçildiğini vurgulayan Gençtürk, "Egzoz gazı emisyon ölçümleri Mart 2018 tarihinden itibaren e-devlet üzerinden sorgulanmaya başlandı.

BİN 546 LİRA İDARİ PARA CEZASI

Niğde’de araçların yaklaşık yüzde 16'sının egzoz gazı emisyon ölçümünün yaptırılmadığını dile getiren Gençtürk, "Geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmayan taşıt sahipleri süre kaybetmeden egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmalıdır. Aksi takdirde il müdürlüklerimizce yapılan denetimlerde geçerli egzoz emisyon ölçümü bulunmayan taşıt sahiplerine bin 546 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekiplerince yapılan araç muayene kontrolleri sırasında yapılan denetimlerde araç muayenesi kontrol edildiği gibi Egzoz muayenesi de kontrol edilip tutanak halinde il müdürlüğümüze emniyet müdürlüğü ekiplerince gönderiliyor ve cezai işlem uygulandığını" ifadelerini kullandı.

NİĞDE’DE 84 ARACA 129 BİN 864 TL CEZA KESİLDİ

Niğde’de 2019 yılı Ocak ayından Eylül ayına kadar Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri ve Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde 84 araca 129 bin 864 TL idari para cezası uygulandığı söyledi.

Editör: TE Bilişim