Türkiye’nin elma deposu olarak bilinen elma üretimiyle Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Niğde’de elma hasadının başlandığını belirten Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, “ ilimiz tarım ürünlerinde Türkiye’de bazı ürünlerde söz sahibidir. Bu ürünlerden bir tanesi olan elma üretimi ilimizde Starking, Golden, Amasya ve Granny Smith ve Gala türü elma olmak üzere 235 bin 30 dekar alanda elma üretimi yapılmakta olup bu yıl ortalama 454 bin 822 ton elma rekoltesi beklemekteyiz. Ayrıca ilimiz Amasya elma türü üretiminde ve rekoltesinde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Niğde’de 95 bin 150 bin dekar alanda Amasya elma üretimi yapılmaktadır” dedi.

Müdür Baş; “ Niğde elma üretiminde Türkiye’de söz sahibi illerinden bir tanesi. Genel elma üretiminde ilimizde yaklaşık 454 bin 822 ton elma rekoltesi beklemekteyiz. Bilindiği üzere Amasya elma üretiminde ilimiz Türkiye birincisidir. Elma ilimizde çok çeşitlerimiz bulunmakta olduğu gibi ilimizde üretilen elma çeşitlerimiz de kalite anlamında çok yüksek. Şuanda hasadın yapılan elma direk yurt dışına ihracat edilmektedir. Elma üretiminde Türkiye’de üçüncüyüz ama kaliteli elma üretiminde Türkiye’de birinciyiz” diye konuştu.

İlimizde 235 bin dekar alanda elma üretimi yapıldığını söyleyen Baş, “ ilimizde çok çeşitli elma çeşitlerimiz bulunmaktadır. İlimizde 235 bin 30 dekar alanda elma üretimi yapılmaktadır. Geçen yıl 429 bin ton rekolte elde edilirken bu yıl ise rekoltemizde artış yaşanacaktır. Bu yıl elma rekoltemiz 454 bin ton elma rekoltesi beklenmektedir. Bu yıl geçen yıla oranla elma rekoltemizde daha umutluyuz ve iyiyiz. İlimizde Türkiye’de elma üretiminde genel anlamda 3’üncü sırada yer alırken Amasya elma çeşidi kapsamında Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Elma üretiminde rekolte, kalite ve aroma anlamında iddialı bir iliz Türkiye genelinde. İlimizde üretilen elmalar yurt dışına gönderiliyor. Yüksek kaliteli elma üretimi yapmamızdan dolayı ilimizde üretilen elmaların çoğunluğu Hindistan, Çin tarafından başlayıp Avrupa, Amerika’ya varana kadar farklı noktalara ilimizdeki elmaları pazarlıyoruz. Bu sebeple ilimizde elma daha verimli ve daha kaliteli olacağını umut ediyoruz” dedi.

Geçen yıla göre bu yıl elma rekoltesinde 25 bin ton gibi bir artış yaşandığını belirten Baş, “ geçen yıl yani 2018 yılında ilimizde 429 bin ton elma rekoltesi elde edilirken 2019 yılında ise 454 bin 822 ton elma rekoltesi bekliyoruz. Bu yıl meydana gelen don olayı ve dolu olaylarına rağmen ilimizde geçen yıla oranla bir artış var. Bu doğal afetler olmasaydı ilimizde bu yıl elma rekoltemiz daha da fazla olacaktı. İlimizde Ağustos ayında yaz elması olarak tabir edilen Gala türü elma hasadımız yapılır. Eylül ayında bodur ve yarı bodur elma hasadımızın hasadı yapılırken diğer elma türlerimiz ise Ekim’in ilk haftası itibariyle hasadı başlanır. Niğde’de Ağustos ayının ilk haftasında elma hasadı başlanır ve Kasım ayının ortalarında elma hasadımız sona erer ” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim