Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye geneli Patates üretimi yapılan bölge Ziraat Odası Başkanları ile Pandemi nedeniyle Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı da Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar 2020 yılı itibariyle 230 bin dekar alanda patates ekimi yapıldığını ve 800 bin rekolte beklenildiğini söyledi.

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı da söz alan Kenar konuşmasında; "2020 yılı Eylül ayı itibari ile patates üretimi ilimizde yaklaşık 230 bin dekar alanda 800 bin tondur. Eylül ayı itibari ile kışlık diye tabir edilen patates hasadı başlamıştır. Bir yandan pazar hasadı yapılırken diğer yandan ise depolamaya geçilmiştir. Satışta yaşanan sorunların başlıca nedeni fiyat düşüklüğü (kilogram satış fiyatı 0,60 TL / 0,80 TL) ve pazar istikrarsızlığıdır. (2020 yılı üretilen patates için kilogram maliyeti 0,99 TL’dir.) Patates hasadı Eylül ve Ekim ayı içerisinde gerçekleşeceğinden birim fiyatında dalgalanmalar olmaktadır. Devletimiz tarafından önlem alınması (ihracat primi, kamu spotu, tüketimin artırılması vb.) Ekim ayından 2021 Nisan ayına kadarki depolardan satışı ve pazarı rahatlatacaktır. İlimiz ile bazı illerde başlatılan Türk Şeker A.Ş. tarafından 10 Bin Ton yazlık diye tabir edilen erkenci çeşitte, 40 bin tonda kışlık çeşitte alım yapılacaktı. Ancak İlimiz genelinde 250 ton civarında tarladan araba üstü diye tabir edilen işçilik ip/çuval ve diğer masraflar dahil 0,90 TL den alım yapılmış, 2 haftadır, 29.09.2020 tarihi itibari ile alım yapmamaktadır. Kullanılan tohumluk üretiminin özelleşmesinden sonra her yıl sertifikalı tohum alımı maliyeti yükselten önemli bir unsurdur” dedi.

Patates için gümrük fonu oluşturulması gerektiğini belirten Kenar; “ Doğacak sorunlar ve ekonomik kayıpların en aza indirilmesi bakımından gümrükleme de ihraç eden temel gıda sebzeleri için (Patates, Soğan gibi) gümrük fonu oluşturulmalıdır. Birim fiyatı yüksek olduğunda ton başı bir bedel ile fona kaynak aktarılırsa, ürün para etmediği veya fiyat dalgalanması olduğu zamanlarda ihracat teşviki adı altında bu fondan ödenek sağlanabilir. Buda ihracat için süreklilik kazandırır ve ilgili ihracatçı firmalar ile pazarı korumuş olacaktır. Devletimiz eylül ve ekim ayı içerisinde patates için önlemler alır ve hasat bitiminden itibaren (20 Ekim 2020 )uygularsa maliyetinin üstü bir fiyattan koruyacağı gibi afakî fiyat artışının da önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.


Çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getiren Kenar; “ Gerek Pandemi nedeniyle fiyat dalgalanması olsun, gerekse doğal afetler nedeni ile yaşanan rekolte kayıpları olsun üreticimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Üretimin sürekliliği için, kullanılan banka ve TKK kredilerinin ertelenmesi önem taşımaktadır. Mevcutta yürürlükte olan erteleme ve taksitlendirmeye ilişkin karar gereği bireysel başvurular yapılarak İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinin hasar tespit oranlarına ilaveten TARSİM kapsamında olanlar ilave % 10 oranından erteleme isteyebilmektir. Bu oran kredinin tamamını ödemekle % 80 ‘ni ödemek arasında fark olmadığını göstermektedir. Ancak en az ihtimalle % 50 oranında ödeme yapılarak % 50 sininde indirimli bir faiz oranı ile 1 yıl ertelenmesi daha uygun olacaktır. Son olarak ise Pandemi dolayısı ile Ocak, Şubat ve 31 Mart 2020 tarihli TKK borçları 180 gün ertelenmişti. Sürenin dolmasına müteakip 01 Ekim itibari ile icra ve takip işlemine düşeceğinden üreticilerimizin mağdur olmaması açısından 01 Ocak Tarihine kadar esneklik gösterilmesi gerektiği kanaatindeyiz." dedi
 

Editör: TE Bilişim