Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yerli çeşit geliştirme çalışmaları hız kesmeden devam ederken Islah projesi kapsamında yapılan çalışmalarda bu yıl 10 Bin adet yerli patates çeşit adayı dikimi yapıldı.

Niğde Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğü olarak bu yıl 10 Bin adet yerli patates çeşit adayı dikimi yapıldığını ifade eden Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pirlak; “ Enstitümüzde üreticilerimiz tarafından benimsenen verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin ön plana çıktığı patates çeşitlerini geliştirmeye çalışıyoruz. İlk melezlemeyle başlayan çalışmalarımız daha sonra yapılan seleksiyon çalışmalarıyla devam etmektedir. Yaptığımız melezleme ve seleksiyon çalışmaları neticesinde yüksek verimli, yemeklik ve sanayilik yerli patates çeşitlerini geliştiriyoruz” dedi.

Patates üreticilerin sorunu olan Patates siğil hastalığına karşı da çalışmaların devam ettiğini belirten Pirlak; “Ayrıca enstitümüzde patates üreticilerimizin büyük bir sorunu olan patates siğil hastalığına karşı dayanıklılık gösteren çeşitlerden melezleme çalışmaları yapılarak hastalığa dayanıklı yerli çeşit geliştirme çalışmaları da sürdürülmekte olduğunu belirtti.

Bu yıl ekilen 10 Bin adet yerli çeşitlerden 2 ya da 3 tane yüksek verimli ve kaliteli yerli patates çeşidi elde edileceğini söyleyen Enstitü Müdürü Pirlak; “  bu sene erken generasyon da 10 bin adet yerli çeşit adayının dikimi yapıldı. Dikilen bu 10 Bin adet yerli patates çeşidi adayından en fazla 2-3 adet yüksek verimli ve kaliteli yerli patates çeşidi edebiliyoruz. Geç Generasyonda ise 500’e yakkın yerli çeşit adayı üzerinde çalışmaktayız. Buradan da en fazla 3-4 adet yerli patates çeşidi elde edebiliyoruz. Yeni bir çeşidin elde edilebilmesi için çok uzun ve zahmetli bir süreç gerektiğini söyledi.

Yeni yerli çeşidin geliştirilmesi ıslah ve tescil araştırmalarıyla birlikte 10 yıl sürdüğünü ifade eden Pirlak; “ yapılan tüm çalışmalarla patateste yurt içi ihtiyacın yerli imkanlarla karşılanması  ve Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması sağlanacağını ifade etti.

 
Editör: TE Bilişim