Niğde Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Rasim Yılmaz,  "Niğdeli buğday üreticileri 2012 buğday hasadından yüzde otuz ile yüzde yetmiş (%30-%70) Arasında verim kaybı yaşadı." dedi.





İl Temsilcisi Rasim Yılmaz konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz ; “Yaşanılan verim kaybının sebebi güz aylarında meydana gelen erken donların buğday tohumunda çimlenme eksikliği meydana getirmesidir. Yöremizde sulu şartlarda dekardan 550-700 kg ve kıraç şartlarda 300-400 kg buğday alabiliyorken bu yıl sulu buğday tarımında verim 150 kg a kadar düşmüştür. Bunun üzerine Nisan ayında yaşadığımız kuraklıkta eklenince buğday üreticimiz büyük bir hayal kırıklığına uğrayarak tarlasından üzgün ayrılmıştır” dedi.



Yılmaz; “Bu durum hayvancılık yapan üreticilerinde sap ve saman balyasını çok pahalı temin etmesine hatta saman bulamamasına ve dolayısı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerinin girdilerinin aşırı yükselmesine sebebiyet vermiştir. 2011 güz aylarında yaşanılan olumsuz hava şartlarının sıkıntılarını buğday üretiminde de hisseden çiftçiler don paraları henüz hesaplarına yatmamıştır. Tarım Bakanı Mehdi Eker meclisteki bir oturumda Niğdeli çiftçiler 2012 sezonunda yapılacak patates ekiminde hiç olmazsa tohum alsınlar diyerek dekara 200 TL destek verileceğini duyurmuştu lakin; patatesler sökülmeye başlanmasına rağmen dekara 200 TL destek henüz üreticilere ulaşmadı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin alıma başladığını ifade eden Rasim Yılmaz , "Ama bu alımlar piyasanın çok altında olduğu için pek alım yapılamıyor. Serbest piyasada tüccarın aldığı fiyat 475-600 lira iken ofisin fiyat aralığı da 550-575 civarında kaldı. Bu nedenle ofisi tercih etmedi halk. Şu anda bayiler özel un fabrikaları alım yapıyor” diye konuştu.



Atalarımız boşuna söylememiş; elden gelen öğün olmaz oda vaktinde bulunmaz.



Editör: TE Bilişim