Niğde Üniversitesi Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi’nden Yatırımcılara Uyarı

  

PROGED Sorumlusu Doç. Dr. Cihat POLAT Yatırımcıları Uyardı: “Hibe Desteği Başvuru Süresi Daralıyor”

 

Niğde Üniversitesi Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi (PROGED) Sorumlusu Doç. Dr. Cihat POLAT, Hibe Desteği başvuruları için daralan süre konusunda yatırımcıları uyardı. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından geçtiğimiz haftalarda Hibe Desteği Başvuruları için çağrıya çıkılmıştı. Bu konuda bir açıklama yapan Doç. Dr. Cihat POLAT, “Hibe Desteği için başvuru yapmak isteyen yatırımcılar, ellerini çabuk tutmalıdırlar.  Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından ‘çağrı’ duyurusu yapıldıktan sonra hali hazırda birkaç hafta geçmiş durumda. Zaman çok hızlı ilerliyor. Başvuru süresi 7 Şubat 2013 tarihinde sona erecek. Proje hazırlama, teklif alma, gerekli dokümanları temin etme vb. durumlar göz önüne alındığında, geriye kalan zaman ancak ucu ucuna yeterlidir. Şayet başvuru düşüncesi olan kişiler veya işletmeler varsa, bunlar bir an önce karar vermeli ve proje hazırlamaya başlamalıdırlar” dedi.

  

Ahiler Kalkınma Ajansı bu yılki çağrısında bölgede ‘tarıma dayalı sanayi ve gıda ürünleri imalatı’, ‘metal işleme ve üretimi’ ve ‘turizm’ alanlarında; Niğde’de ise ‘madencilik ve taş ocakçılığı sektörü’, ‘deri ürünleri imalatı sektörü’ ve ‘kimyasal madde ve ürünleri imalatı’ alanlarında proje başvurularını kabul ediyor.

  

Hibe başvuruları için Ahiler Kalkınma Ajansı’na proje hazırlayıp sunmak gerekiyor. Projelerin belli bir biçimi var ve o şekle uygun olarak hazırlanması; gerekli dokümanlarla da desteklenmesi gerekiyor. Ahiler Kalkınma Ajansı’na her yıl yaklaşık 200 civarında proje sunulduğu tahmin ediliyor. Ajans, projeleri bağımsız değerlendiriciler ile değerlendiriyor. Değerlendiriciler, projeleri puanlamaya tabi tutuyorlar. Bir projenin öncelikle minimum bir puanı geçmesi gerekiyor. Daha sonra projeler puan sırasına göre değerlendirmeye tabi tutuluyorlar. Yani oldukça rekabetçi bir durum söz konusu. Ancak kaliteli bir şekilde hazırlanan bir projenin kabul edilme şansı diğerlerine göre çok daha yüksek. Hatta bir projenin kabul edilebilmesi için mutlaka kaliteli olması gerekiyor çünkü o kadar proje arasından ancak kaliteli projeler ön plana çıkabilir.

 

 

Bu konuda Doç. Dr. Polat, “Kalite, elbette projenin olmazsa olmaz şartıdır. İstenilen şartlara uygun hazırlanmamış, gereken özen gösterilmemiş ve karşı tarafı (hakemleri/değerlendiricileri) ikna edemeyen bir projenin kabul edilmesini beklemek gerçekçi olmaz. Proje yazmak teknik bir konudur. Proje, soyut bir fikri/düşünceyi somut bir iş sürecine dönüştürme işidir. Yatırım işi de bu şekildedir. Ne yapılacak, neden yapılacak, nasıl yapılacak, hangi kaynaklarla yapılacak, ne zaman ve kimlerle yapılacak gibi birçok konu projede açıklığa kavuşturulmak ve gerekçeleri açıklanmak durumundadır. Yoksa değerlendiricileri ikna etmek mümkün olmaz” dedi.

  

Niğde Üniversitesi Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi (PROGED) Sorumlusu Doç. Dr. Cihat POLAT, ayrıca “Şimdi birisi çıkıp devletten –belirli gerekçelerle- şu kadar parayı hibe olarak talep ediyorum diyor. Elbette devlet, ‘Bu parayı size neden (hangi gerekçelerle) vermeliyim? Neden başkasına değil de size vereyim? O zaman beni ikna ediniz!’ deme hakkına sahip. İşte bu noktada o talebimizi şekline uygun olarak yapmak zorundayız. Ama bu tek başına yeterli değil çünkü aynı zamanda ikna da etmek zorundayız. İşte bunun için proje yazma işi teknik, tecrübî ve uzmanlık isteyen bir iştir.” dedi ve firmaların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Polat “Çünkü proje işi tek atımlık bir kurşun gibidir. Eğer yanlış ve yetersiz bir proje sunarsanız, en iyi ihtimalle bir yıl daha beklemek durumundasınız. Kötü ihtimal ise, bu yıl çağrı yapılan veya size uygun konuda gelecek veya bir sonraki yıl hiç çağrı yapılmaması ihtimalidir. Çünkü çağrı konularını ajans her yıl yeniden belirliyor. Yani birkaç yıl başvuru şansınızı kaybedebilirsiniz. Onun için ‘kaliteli ve doğru proje’ diyoruz” dedi.

  

Polat, “Bugün piyasada başta danışmanlık firmaları olmak üzere çok sayıda proje yazan kişi ve kuruluş var. İnanıyorum ki bunların önemli bir kısmı işlerini biliyorlardır. Ancak bazı kişi ve kuruluşların bu konuda aşırıya kaçtıklarını ve matbu projelerle gezdiklerini biliyoruz. Özellikle ilk kez proje yazdıran firmalarımız bu konuyu bilmiyor olabilirler. Bu konuya biraz özen göstermek gerekir” dedi.

 

 

Niğde Üniversitesi Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi (PROGED) Sorumlusu Doç. Dr. Cihat POLAT, matbu projeler konusunda ise “Her proje firmaya özgü olmak zorundadır. Yoksa karşı tarafı kendi firmanızla ilgili olarak nasıl ikna edeceğiz? Matbu bir proje birkaç saatte üretilebilir çünkü yalnızca isimler ve bazı bilgiler değiştirilerek sahibine teslim edilebilir. Ancak ne kadar işe yarar, bu ayrı bir konu” diye konuştu.

  

İyi bir projenin ne kadar zamanda hazırlanabileceği konusunda da bilgi veren Polat, “Bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak proje formatına baktığınızda sizden çok sayıda bilginin, açıklamanın ve gerekçenin istendiğini görürsünüz. O konuların her birine hakkıyla cevap verdiğinizde –kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte- bir proje aşağı yukarı bir ay gibi bir zamanı rahatlıkla alır. O zaman da bu işten para kazanan kişilerin/firmaların ‘fiiliyatta bu kadar zamanı harcayıp harcayamayacakları’ sorusu gündeme gelir ki o ayrı bir konudur. Zaten söylediğim tarzda proje yazan veya yazdırmak isteyen firmalar, kayda değer bir para talep ediyorlar veya ödüyorlar.

 

 Niğde Üniversitesi Proje Geliştirme ve Destekleme Birimi (PROGED),  bünyesinde proje konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir birim. Niğde Üniversitesi bünyesinde, Üniversite-Sanayi İşbirliği’ni geliştirmek, firmalara proje konusunda teknik destek vermek, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Ar-Ge çalışmalarına bilimsel katkıda bulunmak ve Niğde’de proje kültürünü geliştirmek amacıyla faaliyet gösteriyor.

  

PROGED, daha önce Niğde’deki sanayici ve işadamlarına yönelik çeşitli toplantılar ve seminerler düzenlemiş; çeşitli firmalara ziyaretlerde bulunmuş; mevcut proje ve hibe destekleri hakkında işadamlarını bilgilendirmiş ve proje başvuruları için teşvik etmişti.

  

PROGED, birim olarak talep eden kişi ve kuruluşlara proje geliştirme ve uygulama konularında danışmanlık hizmeti de veriyor. Ayrıca talep eden kişi ve kuruluşlar ile üniversitede uzman öğretim üyelerinin bir araya gelmesine aracılık ediyor. PROGED’e üniversitenin internet sayfasındaki iletişim bilgilerinden ulaşabiliyor.

 

 

Editör: TE Bilişim