Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, yürüttüğü çalışmalarla patates araştırmalarında dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olma yolunda ilerliyor.

Doğuş Holding tarafından finanse edilen ve henüz iki yıldır faaliyette olan fakültenin Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünde halen patates ıslahı, genetiği, fizyoloji ve agronomisi konularında 7 yüksek lisans ve iki doktora tezi ayrıca farklı kaynaklardan desteklenen 8 adet Ar-Ge projesi yürütülüyor.

Bu projelerin hem Türkiye patates sektörünün hem de Niğde ilinin birçok sorununa çözüm üreterek, ülkemiz ve Niğde ekonomisine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

KURAKLIĞA DAYANIKLI PATATES ÇALIŞMALARI

Patates üzerine yürüttüğü çalışmalar ile dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olma yolunda ilerleyen fakültede son yıllarda İç Anadolu Bölgesinin en önemli sorunlarından olan kuraklığa karşı toleranslı, daha az sulamayla yetiştirilebilecek patates çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla geleneksel ıslah yöntemleri ve biyoteknolojinin birlikte kullanıldığı projeler yürütülmektedir.

Bölümde yürütülen kuraklığa toleranslı patates çeşit geliştirme çalışmalarında, Peru’da bulunan Uluslararası Patates Merkezi, Japonya’dan Hokkaido Üniversitesi, Macaristan’dan Pannonia Üniversitesi ve ülkemizden bir özel sektör firması ile işbirliği yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda, halen bir yetişme sezonunda 15-18 kez sulanan patateste yüzde 30-40 oranında daha az sulamayla yetiştirilebilecek yerli patates çeşitleri geliştirilerek üreticilerin hizmetine sunulabilmesinin mümkün olacağı ifade ediliyor.

ÇEŞİT ISLAH PROGRAMI

Fakülte bünyesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile sanayilik patates çeşit ıslah programı da yürütülüyor. Proje sonucunda, ülkemizde büyük eksikliği hissedilen cips, parmak patates ve nişasta gibi sanayilik patates ile yerli patates çeşitleri geliştirilmeye çalışılıyor.

 

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Doğuş Tarımsal Ar-Ge Hizmetleri A.Ş. işbirliği ile yürütülen bir başka projede ise tohumluk üretiminde tarımsal ve ekonomik açıdan daha verimli inovatif mini yumru üretim sistemlerinin geliştirilmesine çalışılıyor. Bu çalışmalar ile ülkemiz ve Niğde için çok önemli bir bitki olan patates tohumluğunda dışa bağımlılığımızın azaltılmasına çok büyük katkı yapması planlanıyor.

Niğde’nin simgesi patates konusunda çeşit ıslahı, tohumculuk ve yetiştirme teknikleri konularında ulusal ve uluslararası araştırma kuruluşları ve özel sektör işbirliği ile Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürütülen fakültede patates dışında soğan, lahana ve üzümsü meyveler üzerine de yoğun şekilde Ar-Ge faaliyetleri yapılıyor.

 

Editör: TE Bilişim