Niğde İl Genel Meclisi Tarım komisyonu Niğde’nin tarımıyla ilgili yaptığı araştırma sonuçlandı.

Geçen aylarda MHP’li Meclis üyesi Tahsin Eren’in Meclise verdiği sözlü önergesi üzerine Tarım Komisyonun yaptığı araştırma sonuçlandı. Komisyonun Meclise verdiği raporda en önemli maddelerden olan patates, elma ve kiraz için ihracatçıya var olan teşvikin tonda 50 dolara çıkarılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Niğde’de patates, elma ve kiraz üreticileri birliğinin kurulması üreticilere büyük destek sağlayacağı belirtildi. 

Niğde İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Rızvan İmanç, başkan vekili Gafur Karaca, üyeler Mevlüt Şahin, Durmuş Ali Palta ve Vedat Kirazcı yer aldı.

Komisyonun verdiği rapor ise şu şekilde:

"Patates, elma ve kiraz gibi ürünleri yetiştiren üreticilere destek olmak için havuza bağlı destek grubuna dahi edilmesi. İhracat yapan firmalara patates, elma ve kiraz için ihracatçıya var olan teşvikin tonda 50 dolara çıkarılması. Gümrüklerde hızlı çıkış için bozulabilir meyve ve sebze statüsünde değerlendirilmesinin sağlanması. Gümrüklerdeki ihracatçılardan alınan harçların daha makul seviyeye çekilmesi. Türkiye’de ve ilimizde patates, elma ve kiraz yetiştiricileri birliğinin kurulması. Patates ve elmada paketleme ve depolama gibi işlemler için gerekli alt yapı için ziraat odalarının üreticilere bedava hizmet vermesi ve ziraat odalarının böylece işlerlik kazanmasının sağlanması. Türkiye’de yetiştirilen patatesin yüzde 25’i ilimizde üretilmekte olup bu rekoltenin resmiyete yansımama sebebi kayıt dışı ekimlerin resmiyete girmemesinden kaynaklandığı, bu yönde il ve ilçe gıda hayvancılık müdürlüklerinin görevini yapmasının sağlanması. Patates ekilen tarlaların verim ve kalitelerinin bozulmaması için aynı tarlaya her yıl üst üste patates ekiminin yapılmasının yasaklanması ve münavebeli ekim sistemine geçilmesinin sağlanması. Yukarıda maddeler halinde belirtilen tedbirlerin alınması ve hayata geçirilmesi Halinde ilimizde yetiştirilen patates, elma ve kiraz gibi marka ürünler olabileceği değerlendirilmiş olup bu inceleme raporu meclisin bilgisine arz olunur."
Editör: TE Bilişim