Niğde'de ilk defa yapılan 1. Tarım Fuarı'nın açılış töreni yapıldı. 11 -  14 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.






Haber: Selim GÖKEL
Video-Foto: Erdal GÜÇER

Niğde Pazartesi Pazarında yapılan açılış töreninde Nitso Başkanı Şevket Katırcıoğlu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar,  İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu fuar hakkında ve Niğde'nin tarımı konusunda  konuşma yaptılar. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen yaptığı konuşmada; '' Niğde ilimizde üretim yılında 800 bin ton patates, 350 bin ton elma, 440 bin ton hububat, 180 bin ton yonca, 150 bin ton sılajlık mısır, 120 bin ton şeker pancarı, 100 bin ton lahana üretilmekte. 50 bin ton domates, 20 bin ton kuru fasülye, 6 bin ton nohut, 1500 ton barbunya, 500 ton çerezlik kabak, 100 bin ton kiraz, 20 bin ton kiraz, 500 ton çilek üretilmekte. Yine ilimizde, 350 bin süt, 5500 ton et, 600 ton bal, 200 ton balık üretilmektedir. İstedikki Niğde çiftçisinin ürettiği bu ürünleri Türkiyeye tanıtalım dedi.''

İl Genel Meclisi Mahmut Peşin ise ; İl Genel Nüfusunun %49’unun köy ve kasabalarda tarım ile ilgilenmesi sebebiyle Çiftçilerimizin alanlarındaki teknolojik gelişmeleri yakinen görebildiği, tedarikçisi ile çiftçilerimizin buluştuğu, çiftçilerimizin ürünlerini tanıtabildikleri ve Niğde’de İlk Defa düzenlenen Tarım Fuarı’nın İlimiz için çok önemli bir faaliyet olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

 Niğde’nin Tarımsal Yaygın Ürünlerdeki Sıralamasına baktığımızda; Patates Üretiminde   1. Sırada, Lahana ve Çavdar Üretiminde    2. Sırada, Elma Üretiminde  3. Sırada ve Kurufasulye Üretiminde  4. Sırada yer almaktadır. 137.000 büyükbaş hayvan sayısı ile iller arasında 17. Sırasında, 587.000 küçükbaş 18. Sırada ve  Niğde’nin Yıllık Tarımsal Hasılası yaklaşık 2 Milyar TL’dir.

Niğde İl Özel İdaresi olarak Tarımsal Destekleme Faaliyeti kapsamında çiftçilerimize fidan, tohum, makine, aşı, damızlık koç, toprak tahlil laboratuvarı kurulması ve işletilmesi işlemleri için bütçemizden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne ödenek tahsis ederek ilimiz çiftçilerini teşvik edilmiş ve alternatif Tarım Ürünlerine destek verilmiştir."dedi. Fuar için emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkürlerini iletti. 

Niğde ilkleri yaşamaya devam ediyor

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Niğde'de tarımın önemini vurgulayarak; "Niğde'miz ilklerden bir tanesini yaşıyor. İlkini düzenlediğimiz Tarım Fuarımızda Niğdeli vatandaşlarımızla bir arada bulunuyoruz. Bu güne kadar ilimizde herhangi bir alanda düzenlenen ilk fuar. Bu güne kadar Niğde'de hiç fuar düzenlenmemişti. organizasyonu yapan firma yetkililerimizle Tarım İl Müdürümüz Belediyemize bu teklifle geldiğinde heyecanla yaklaştık. Fuarın açılmasıyla ilgili Niğde Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapılacağını ifade ettik. Tarım Fuarının gerçekleşmesine katkıda bulunduk. Niğde'miz bir tarım şehri. Yüzde atmışa yakın nüfusu köy ve kasabalarda yaşayan ve gelirinin de yüzde elliye yakınını tarımdan elde eden bir şehiriz. Bu bakımdan Tarım Fuarı ilimiz açısından önemli. Niğde'mizde tarımın desteklenmesi Niğde'mizin ekonomisi açısından önemli" dedi.

 

Belediye olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağız

 

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Düzenlenen Tarım Fuarı Niğde'mizde gerçekleşen ilk fuar. Tarım Fuarını geleneksel hale getirmek ve her yıl tarım fuarını geliştirerek büyüterek, katılımcı sayısını artırarak devam ettirmekte yarar var. Tarım Fuarının devamlılığı ve geliştirilmesi noktasında Niğde Belediyesi olarak üzerimize ne düşerse bundan sonra da yapacağımızın bilinmesini istiyorum. Tarım Fuarının yapılmasında emeği geçen başta Tarım İl Müdürümüz olmak üzere Niğde Valiliğimiz ve Ziraat Odamıza, Ticaret Odamıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Ak parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu fuar açılışında yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu; ''Niğdemiz bir tarım şehri, tarımsal üretimi artırarak daha iyi fiyatlara satmamız lazım. Bunun için elimizdeki verileri iyi kullanmamız ve Fuar gibi etkinliklerle tanıtarak yapmak lazım. Teknolojide gelinen noktayı fuar alanımızda rahatlıkla görebiliriz. Tarım bilimleri ve teknolojileri fakültesi Üniversitemiz bünyesinde kurulmuştur. En iyi tarım fakültesi olacak bu fakültemiz, önümüzdeki yıllarda bunu göreceğiz. Tarım Fuarının gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

Kurdela kesimin ardından tarım fuar alanı gezildi. Farklı illerden katılımcılarında olduğu Fuar Alanı 14 Eylül tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.




Editör: TE Bilişim