SGK - Sosyal Güvenlik Kurumu Niiğde İl Müdürlüğü bir duyuru yayınladı.

 

Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada ;  6552 sayılı ‘İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair kanun ile prim alacaklarının yeniden yapılandırılacak. Bu süreçte 5510 sayılı Kanunun 4(b)Bağkur kapsamında bulunan sigortalıların prim borçlarını kolaylıkla ödeyebilmesi Kurumumuz ile Türkiye Halk Bankası arasında 26.11.2014 tarihinde kredi işbirliği protokolü imzalandı.

Banka ile yapılan protokol ile 4(b) Bağkur kapsamında olup, prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere her hangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma ve sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânı getirildi.

İmzalanan protokol gereğince; Kurumumuza borcu olan sigortalılara masrafsız, 36 aya kadar vade seçenekleri ve aylık 0,97 faiz oranıyla kredi imkânı sağlanmıştır.

Diğer taraftan, halen 5510 sayılı Kanunun 4 (a) SSK bendi kapsamında çalışan ve önceden 4(b) Bağkur kapsamında çalışması nedeniyle prim borcu olanların yanı sıra borcunu 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırarak ödeme yapması halinde yaşlılık aylığına hak kazanacak sigortalılar ve yapılandırma prim borcu bulunmayıp sadece hizmet borçlanması (doğum,askerlik gibi) suretiyle aylık bağlanacak sigortalılarda bankadan kredi kullanmak suretiyle borcunu ödemek için krediden yararlanabilecek.

Kurumumuzca hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylığı ve sigortalılara bağlanacak malullük aylıklarında ise Banka ile imzalanan protokol kapsamında bulunmadığı için krediden yararlanamayacaklardır.

Protokolün sağladığı imkanlardan yararlanmak isteyen sigortalıların prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapabilecekler. Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte Türkiye Halk Bankası şubelerine müracaat edecekler. Kredi kullanarak prim borcunu ödeyen sigortalılarımıza emekli aylıkları bağlanacak olup, sigortalımızın bankadan kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde banka tarafından tahsil edilecektir. Kredi imkanından faydalanmak isteyenlerin 02 Şubat 2015 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmekle beraber dosyada sigortalılık sürelerinin tespitine ilişkin çalışma ve değerlendirmeler olacağından bir an önce müracaat etmeleri gerekmektedir”denildi.


 

Editör: TE Bilişim