Türkiye'nin önemli patates üretim bölgelerinden Niğde Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veli Kenar, yaptığı açıklamada, fiyat artışının rekolte düşüklüğünden kaynaklandığını söyledi.


Geçen yıl bu nedenle birçok bölgede üreticinin patatesi tarlada çürümeye terk ettiğini kaydeden Kenar, "Geçen yıl zarar eden üretici bu yıl ekim yapmadı. Türkiye genelinde ekim alanında yüzde 30 civarında daralma var. Bazı bölgelerde bu yüzde 40'a kadar çıkıyor. Niğde'de geçen yıl kayıtlı 21 bin 562 hektar alanda ekim yapılarak, 815 bin 380 ton patates üretildi. Kayıtlı olmayanla üretimle birlikte rekolte 1 milyon 400 bin tonu buldu. Bu yıl kayıtlı kayıtsız 750 bin ton civarında üretim oldu" diye konuştu.


Patates fiyatlarının son bir ayda yükseldiğine dikkati çeken Veli Kenar, Niğde, Nevşehir, Kayseri gibi üretici bölgelerindeki depolardan 90 kuruş veya 1 liradan çıkan patatesin kilosunun çarşı pazarda 2,5- 3 liradan satılmasının "aracı"lardan kaynaklandığını dile getirdi.


Fiyatlardaki artışın suni olduğunu, depolarda ve İzmir'in Ödemiş ilçesinde halen tarlada olan patatesin iç piyasaya yettiğini vurgulayan Kenar, "Bizim sattığımız fiyatlarla tüketiciye ulaşılan nokta arasında büyük fark var. Şu anda pazarlarda 2 liranın altında patates yok. Büyükşehirlerde 3 lirayı buldu. Artış aracılardan kaynaklanıyor. Sürekli yukarı çekmeye çalışıyorlar. Ocak ve şubat aylarında fiyatın daha da yükselmesi bekleniyor" dedi.


Kenar, fiyat artışını tetikleyen bir başka etkenin ise ihracat olduğunu söyledi. Irak'a önemli miktarda patates gönderildiğini dile getiren Kenar, ihracatçının Irak pazarı için Niğde, Kayseri ve Nevşehir'den 1 liradan, Bitlis'in Ahlat ilçesinden ise 1 lira 20 kuruştan alım yaptığını vurguladı. Talebin devam etmesi durumunda fiyatların daha da yükseleceğine işaret eden Kenar, şunları söyledi:

"Fiyat biraz daha yükselirse ihracatçı maliyetinden dolayı alım yapmaz. O zaman fiyatlar gevşeyebilir. Yeni mahsulün çıkmasına 4 aydan fazla süre var. İlk olarak nisan ayı ortalarında Adana'da çıkar. Fiyatların bu seviyelerde kalması gerekiyor. Bizde kilosu 1,5 liraya çıkarsa pazarlarda 3 liranın üzerine çıkar. Daha fazla artarsa ithalatın önü açılır. Patatesin kilosunun 3-4 liraya çıkması Türkiye'ye ağır gelir."

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise ilçede tarla fiyatının 1 lira seviyesinde olduğunu söyledi.

Üreticinin fiyattan memnun olduğunu kaydeden Kocaağa, "Bizden patatesi alan tüccar 100 kilometre mesafedeki İzmir'de 1,5 katına satıyor. Üretici fiyatlardan memnun ama parayı aracı kazanıyor. Ödemiş'te bu yıl ekim alanında yüzde 40 daralma oldu" bilgisini verdi.


Editör: TE Bilişim