Türkiye’deki patatesle ilgili ilk ve tek araştırma enstitüsü olan ve Niğde’de bulunan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yürüttüğü ıslah çalışmaları neticesinde yerli ve milli patates çeşitlerini Türk tarımına kazandırmaya devam ediyor. Yapılan bu çalışmalar kapsamında enstitüde yılın 12 ayı patates üretimi gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ilk yerli ve milli patates çeşitlerini geliştiren Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü geliştirdiği bu çeşitlerin satışını da özel sektöre yapmıştı. Hem satışı yapılan hem de yeni aday çeşitlere ait süper elit mini yumruların üretimleri enstitüde hiç ara verilmeden sürdürülüyor.

Çeşit geliştirmenin en önemli adımlarından birisi de ıslah edilen çeşitlerin tohumluklarının en kısa sürede ve çok sayıda üretilmesi olduğunu söyleyen Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ‘‘ Ülkemizde doku kültürü yöntemi ile patates tohumluk üretimi yokken Türkiye’de patates konusunda ilk ve tek araştırma kuruluşu olan Enstitümüzde tohumluk üretimi yapabilecek doku kültürü laboratuvarı ve tam kontrollü seralar, pilot tesisler olarak kurulmuş ve işletilmeye başlanmıştır. Enstitümüzde yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektöre de rol model olmuş, birçok tohumculuk firması da kendi doku kültürü laboratuvarlarını kurarak elit kademede tohumluk üreterek patates tohumluğu ihracatı yapmaya başlamışlardır.’’ dedi.

Enstitüde doku kültürü laboratuvarında yılın 12 ayı geliştirilen yerli çeşitlerimizin ve tescile aday çeşitlerimizin süper elit kademede tohumluk üretimleri en hızlı ve titiz bir şekilde yapıldığını ifade eden Müdür Uğur Pirlak, ‘‘Enstitü bünyesinde bulunan Doku Kültürü Laboratuvarımızda Meristem kültürü yöntemiyle tohumluk üretim çalışmaları devam etmektedir. Doku Kültürü Laboratuvarımızda yıllık ortalama 30-40 bin adet in-vitro bitki üretilmekte olup, bunlar tam kontrollü seralara aktarılarak yıllık 200 bin adet süper elit mini yumru üretimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına “KOP TEYAP 2019 Yılı Mali Destek Programı” kapsamında sunulan projemizin kabul edilmesiyle birlikte KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın destekleri ile kuracağımız yeni seralarla birlikte üretim kapasitemizi de önümüzdeki dönemde artırmayı planlıyoruz. Şu an sanayilik çeşit ve hastalıklara dayanıklı patates çeşitleri geliştirme çalışmalarına ağırlık verdik. İleri de tüm dünyada kullanılacak sanayilik çeşitleri sektöre sunacağız. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla patates tohumluk ihtiyacının yurt içi imkânlarla sağlanması, sektörümüzdeki tüm paydaşlarımıza katkı sunulması ve Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması için aralıksız çalışmaya devam ediyoruz’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim