Niğde Özel İdare Sekreterliği hizmet binası ile 26  köyün içme suyu pompalarının enerji ihtiyacı bundan böyle güneş enerjisi ile yapılacak. 

 Ahiler Kalkınma Ajansı 2012 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Niğde İl Özel İdaresi İdari Hizmet Binasının Elektrik Enerjisi İhtiyacının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” ve Niğde Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan “26 Köyün İçme Suyu Pompalarının Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” projelerinin açılış toplantısı  Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapıldı;

           Açılış toplantısı Niğde Valisi Alim BARUT, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Adnan GÖRÜR, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali NEBOL, Ak Parti Niğde İl Başkanı Ahmet  ÖZMEN, Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT, Çevre ve Şehircili İl Müdürü  Ahmet AKAYCAN, İşkur Niğde İl Müdürü Mustafa TOKÖZ, İl Genel Meclis Üyeleri, Ahiler Kalkınma Ajansı yetkilileri,  Kamu Kurum ve Kuruluşları temsilcileri, Belde Belediye Başkanları ile  Köy Muhtarları katılımları ile gerçekleştirildi.

         Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından AHİKA ve Niğde Üniversitesi’nden Yar. Doç. Dr. Fuat KARAKAYA ile İl Özel İdare AR-GE birimi proje hazırlayıcısı Ali İlker ATABAY projeler hakkında sunum yaptılar. 

         Yapılan sunumun ardından söz alan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür şunları söyledi;

         "Aslında bugün burda bahsettiğimiz konu dünyada savaşlara neden olan bir konudur. Rivayete göre İkinci Dünya Savaşı'nın çıkış nedenidir. Bugün Ortadoğu'nun hali ortada nedeni enerji. Enerji dünya dünya savaşlarının daha da artmasına neden olacak belkide. Ama güneş ve rüzgar gibi doğal kaynaklarının kullanımı dünya barışına katkı sağlayacak. Çünkü kimse rüzgar yada güneşi alıp başka bir yere taşıyamayacak.

         Tabi bu işin bir tarafı diğer tarafı ise biz 2010 yılında Kent Üniversite İşbirliği Çalıştayı yapmıştık. Burada biz üniversitenin şehir olmadan ve şehrin üniversite olmadan olmayacağının belirtmiştik. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda hep bu bağlamda yapıldı. Bugüne geldiğimizde bu manzarayı görmekten en çok mutlu olanlardan biri de  benim. Çünkü üniversite bilgiyi toplumun faydası için üretiyor. Eğer topluma fayda sağlayamayacaksa o bilginin hiç bir anlamı yok.

         İl Özel İdaresi ile Üniversite bir araya gelmiş 2 proje üretilmiş, bu projelerin sonuçları doğrudan doğruya topluma fayda sağlıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları dünyada son birkaç 10 yıldır üzerinde çalışılan bir konudur. Yeni bir bilgidir ve bu yeni bilgilerin uygulamaya konulmasının bir tarafında Niğde Üniversitesi'nin bulunmasından onur duyuyorum. İnşallah bu tip güzellikler bundan sonrada devam edecektir. "

Toplantıda Niğde Valisi Alim BARUT şunları kaydetti;

"Niğde İli, yüksek güneş ışınımı değerleriyle güneşten elektrik elde edilmesi noktasında ülkemizde önemli bir avantaja sahip konumdadır. Bu avantajın somut çıktılara dönüştürülmesi ve alanında örnek, lider projeler olarak benzerlerine yol göstermesi ve ilimizin kalkınmasına ivme kazandırılması amacıyla Niğde İl Özel İdaresi ve Niğde Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından iki adet proje hazırlanarak Ahiler Kalkınma Ajansı’na sunulmuştur.

Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Niğde İl Özel İdaresi İdari Hizmet Binasının Elektrik Enerjisi İhtiyacının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” isimli proje, Ahiler Kalkınma Ajansı 2012 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı Kapsamında TR71 Bölgesindeki projeler içerisinde 1. olarak hibe almaya hak kazanmıştır. Bu projenin toplam bütçesi 476.722 TL olup 352.581 TL’si Ajans tarafından desteklenecektir.

Projeyle birlikte Niğde İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nın çatısı fotovoltaik güneş panelleriyle kaplanacak ve üretilen elektrik TEDAŞ hattına verilerek mahsuplaşma sağlanacaktır. Ayrıca özel idare yerleşkesine 15 adet güneş enerjili aydınlatma direkleri yerleştirilecek ve gece aydınlatması da güneşle sağlanacaktır. Böylece idaremiz elektrik giderlerini önemli ölçüde azaltacak ve buradan tasarruf edilen fon, köylerimize daha fazla hizmet götürülmesine imkân sağlayacaktır.

Niğde Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan “26 Köyün İçme Suyu Pompalarının Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” isimli proje ise TR71 Bölgesi’ndeki projeler içerisinde 3. Olarak hibe almaya hak kazanmıştır. Projenin toplam bütçesi 683.584 TL olup 503.436 TL ‘si Ajans tarafından desteklenecektir.

Bu projeyle 26 köyümüzdeki içme suyu pompalarının yanına kurulacak fotovoltaik paneller marifetiyle üretilen elektrik enerjisi sayesinde bu köylerde yaşayan vatandaşlarımızın evsel amaçlı kullanım ve içme suyu giderleri önemli ölçüde azaltılmış olacaktır.

Projeler sayesinde ilimizin 27 farklı noktasında anlık panel verimleri ve güneş ışınımıyla ilgili bilimsel veriler elde edilerek konuyla ilgili önemli çalışmaları olan Niğde Üniversitesi’ne de katkı sağlanmış olacaktır.

Projelerin toplam bütçesi 1.160.306 TL olup Ajans katkısı 896.018 TL olacaktır.

Her iki proje de modern, sürdürülebilir çevreye katkı sağlayan bir özellikte olup;  güneş enerjisinden elektrik elde edilmesi için ülkemizdeki en elverişli illerin başında gelen Niğde’de güneşin tarımsal sulama, kamu kurumlarının, sanayi tesislerinin ve konutların elektrik enerjilerini kendi kendilerine karşılamalarına örnek teşkil etmesi açısından önem arz etmektedir. Alanında ilklerden olan projelerin, Niğde İli’nde fotovoltaik enerji üretimini ve istihdamını oluşturabilme potansiyelini harekete geçireceğini ümit ediyorum." dedi.

  

Kamera : Erdal GÜÇER
Haber : SelimGÖKEL












Editör: TE Bilişim