Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, yaptığı açıklama da ; "Niğde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK), Niğde OSB’nin de tavsiyesi ile çalışmaları neticesinde, son yasa düzenlemelerinde OSB’lerdeki yapı denetim ücretlerini %75 oranında indirdi. OSB’ler bir süreden beri sanayici lehine takip ettiği konuda sonuca ulaşmıştır." dedi. 



Altunbaş ; Bundan sonra OSB’ler içerisine yatırım yapacak sanayiciler fabrika inşaatı aşamasında, önemli bir gider kalemi olan yapı denetim ücretlerini %75 oranında daha az ödeyecekler. Yatırım aşamasında kaynak bulmakta zorlanan sanayici, böylelikle bir nebze de olsa rahatlayacak.

Bu sayede yapı denetimi ücretindeki indirimden elde ettiği kaynağı yatırımındaki başka bir alana kaydırabilecektir.

KANUN :

478 sıra sayılı Kanun Teklifinin 73. Maddesinin (t) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli, yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilir. Bu bedel, yapı yaklaşık maliyetinin %1,5’ninden az olamaz. Hizmet bedeli oranı, yapım süresi iki yılı aşan iş için yıllık %5 artırılır ve yapım süresi iki yıldan daha az olan işler için yıllık %5 azaltılır. Bu bedele, katma değer vergisi ile yapı denetim kuruluşu tarafından talep edilen ve taşıyıcı sisteme ilişkin olmayan malzeme ve imalatlar konusunda yapı müteahhidince yaptırılacak olan labaratuvar deneylerinin masrafları dahil değildir. Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri onaylı sınırı içerisinde yer alan tüm yapılar için % 75 indirim uygulanır.

Yapı denetim hizmet bedeli, yapı denetim kuruluşlarının hizmet bedellerinin ödenmesinde kullanılmak üzere, yapı sahibince il muhasebe birimlerinde açılacak emanet nitelikli hesaba yatırılır. Yatırılan tutarların %3’ü ruhsatı veren idarenin, %3’ü Bakanlık bünyesinde bulunan döner sermaye işletmesinin hesabına aktarılır."dedi. 






 

Editör: TE Bilişim