Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknopark Salonunda yapılan toplantıya Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Rektör Prof. Muhsin Kar,  Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk ve Kurum Müdürleri katıldılar.

Toplantının açılışında İşsizliğin birçok sorunu birlikte getirdiğini belirterek konuşmalarına başlayan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek; “ Bildiğiniz üzere İşsizlik tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sorunlardan biridir. Bu sorun yoksulluk, göç̧, sosyal dışlanma, toplumsal huzursuzluk gibi birçok sosyo-ekonomik sorunu beraberinde getirmektedir. Tam istihdamın sağlanması her ülkenin temel hedeflerinden biridir. İstihdamın önemi ülkemizde ve tüm dünyada artarak devam etmektedir. Memnuniyetle görüyoruz ki son yollarda ülkemizde istihdamı geliştirici ve teşvik edici politikalara yönelik olarak çok önemli adımlar atılmış̧ ve atılmaya devam edilmektedir. İşte bu anlayış doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın himayesinde TOBB ile işbirliği içerisinde “Burası Türkiye burada İŞ var” sloganı ile istihdam seferberliği başlatılmıştır. Bu toplantımızda ilimizdeki işsizlik sorununa çözüm ararken temel olarak başlatılan bu kampanyanın neler getirdiğini ve sağladığı avantajları sizlere anlatacağız. Temel amacımız ve hedefimiz ilimizdeki istihdam olanaklarını arttırarak halkımızın refah ve mutluluğunu arttırmaktır” dedi.

Ülkelerin ekonomik kalkınma ve toplumsal refah düzeylerini belirleyen ve şekillendiren en önemli etken teknolojik gelişme ve bilimsel alanlardaki ilerlemeler olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “ Bir ülkenin refah düzeyinin artması, uluslararası pazarlarda rekabet edebilen ve geleceğe güvenle bakabilen bir ülke konumuna gelebilmesi ancak Ar-Ge’ye dayalı teknoloji yoğun ürün ve üretim yöntemleri geliştirebilmesine, yani bilim ve teknoloji alanında gösterdiği başarıya bağlıdır. Bu anlamda Niğde Teknoparkın bünyesinde faaliyet gösteren ve yakın zamanda faaliyet gösterecek firmalar ile İlimizin ve ülkemizin kalkınma ve ekonomik büyümesine katkı sunacağına inancımız tamdır.  Bununla birlikte ekonomik kalkınma be büyümenin baş faktörünün üretim olduğunu, üretim için ise endüstri 4,0’ın sağladığı bütün imkânlardan ve özellikle de yapay zekânın desteğini almamız gerektiğini unutmamalıyız” diye konuştu.

2019 yılı için başlatılan İstihdam Seferberliğinin neler getireceğini belirten Vali Şimşek; “Her şeyden önce bu ayın sonuna kadar alınan her ilave istihdamın 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devletimiz karşılamaktadır. Yani İşverenimizin bu 3 ay boyunca işçi çalıştırmasına yönelik herhangi bir maliyeti bulunmamakta, 2 bin 21 TL ücret ve 1.113 TL sigorta primleri ve vergiler dahil olmak üzere 3 bin 134 TL’yi devletimiz karşılayacaktır. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz işe alınan kişinin 2018 ortalamasına ilave olması durumunda sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecektir. İşe alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacaktır. İş dünyamıza istihdamın korunması kapsamında sunulan bir diğer teşvik ise dışsal etkenlerden etkilenen işverenlerimiz için kısa çalışma uygulaması. Eğer bir işveren işyerinde dışsal etkenlerden kaynaklı faaliyetlerini durdurmuş ya da çalışma süresini azaltmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını belirtti.

İş dünyasına 8 farklı teşvik sunulduğunu söyleyen Vali Şimşek; “ Bu süreçte iş dünyamıza 8 farklı teşvik sunulmuş olup, bu teşviklerden işletmelerimizin yararlanması için kamu ve özel sektör temsilcilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Ayrıca her işletmemiz ilave istihdam sağlayarak sürece katkı vermesi çok önemlidir. Niğdeli işadamlarımız, işverenlerimiz ve sanayicilerimiz bu seferberliğe duyarsız kalmayacaktır. İnşallah 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen istihdam seferberliklerinde ülke genelinde Kamu-özel sektör el ele vererek sağlanan başarı (her yıl için 1 milyondan fazla ilave istihdam sağlanmıştır) çalışmalarımızda bize rehber olacak ve bu seferberlikte yakalanan rakamların üzerine çıkılacaktır.  Ben bu düşüncelerle ilimiz Niğde açısından büyük önem taşıyan toplantımıza iştirak etmenizden dolayı sizlere teşekkür ediyor, toplantımızın beklediğimiz tüm bu amaçlara hizmet etmesini diliyorum” dedi..    

İstihdam toplantısına İŞKUR Genel Müdürlüğünden katılan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk te şunları söyledi; “İşsizlik ülkemizin ve tüm dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi. Bu konunun çözümlenmesi için yerel ile merkezin istişare ve ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 3 yıldır istihdam seferberliği süreçlerini yürütüyoruz.  2017 yılında 1,5 milyon artı istihdam hedefi vardır. Bu yıl ise 2,5 milyon istihdamı ülke olarak hedefliyoruz. İŞKUR, 2002 yılında yaklaşık 25 bin kişiyi işe yerleştirirken, 2018 yılında bunu 50 kat artırarak 1 milyon 247 bin kişiye ulaşmış durumda. Bu yılki hedef özel sektörde 1 milyon 350 bin kişi, toplamda ise 2 buçuk milyon istihdama ulaşmaktır. “ dedi. Toplantı yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi
Editör: TE Bilişim