Ekonomisinin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa dayalı olan Niğde için 2009 yılından beri uygulamada olan ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ kapsamına alınması konusunda bugüne kadar herhangi bir başvuruda bulunulmadığı ortaya çıktı. 

İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesiyle gündeme getirdiği konuyu, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıtladı. Bakan Çelik, Türkiye geleninde 17 adet Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) uygulamasının bulunduğunu ancak Niğde’den TDİOSB için herhangi bir başvuru yapılmadığını açıkladı. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına sunduğu önergesinde, TDİOSB’leri gündeme getirdi. Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2009 yılında yürürlüğe konulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri hangi illerde oluşturularak faaliyet başlamıştır. Niğde ili bu kapsamda mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan TDİOSB işlemlerinin 2012 yılından itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredildiğini bildirdi. 
 
Bakan Çelik, Protokol ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığından 10 adet TDİOSB dosyasının devir alındığını belirterek, bu dosyaların 7 adedi Besi Sığırcılığı (Amasya-Suluova, Ankara-Çubuk, Diyarbakır, Eskişehir-Beylikova, Gaziantep, Kars, Şanlıurfa),1 adedi Seracılık (Denizli-Sarayköy), 1 adedi Çiçekçilik (Yalova), 1 adedi Hayvansal Ürünler (Elazığ) konusunda olduğunu açıkladı.  Devir işlemlerinden sonra Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına 7 adet TDİOSB başvurusu yapıldığını belirterek, bunların 3 adedi Besi Sığırcılığı (Afyonkarahisar-Bolvadin, Malatya-Yazıhan, Sivas-Şarkışla) 2 adedi Süt Sığırcılığı (Hatay-Altınözü, Karaman),1 adedi Seracılık (Samsun-Bafra),1 adedi Jeotermal Seracılık (Ağrı-Diyadin) konusunda olduğunu bildirdi.  Bakan Çelik, “Niğde İlimizden TDİOSB kurulması ile ilgili herhangi bir başvuru bulunmamakta olup, başvuru yapılması durumunda, ilgili mevzuat doğrultusunda değerlendirmeye alınacaktır” şeklinde açıklama yaptı. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Niğde ekonomisinin büyük bir bölümünü tarım ve hayvancılığın oluşturduğuna vurgu yaptı. Bir tarım kenti olan Niğde için, 8 yıldır uygulanmakta olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kapsamına alınmamış olmasının, Niğdeli üreticiler için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık ve tarım zaten bitme noktasına gelmiştir. Hükümetin uygulamakta olduğu yanlış tarım politikaları özellikle İç Anadolu Bölgesinde tarım sektörünü maalesef yok etmek üzeredir. Tüm bunlar yaşanırken, Niğde’nin var olan bazı avantajlardan faydalanamaması için hükümetin Niğde’ye olan bakış açısını göstermektedir. Niğde’nin bir tarım kenti olduğu düşünüldüğünde, en azından tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması  kapsamında çalışma derhal başlatılmalıdır “dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim