Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Niğde ziyareti sırasında Niğde’ye havaalanı yapımının olmayacağını ve gerekçe olarakta Nevşehir Havaalanının yakın mesafe de olmasını belirtmişti.
Niğde’ye havaalanı yapılması konusunda emek veren ve bu konuya vakıf olan o dönemin  Milletvekili Rıfat YÜZBAŞIOĞLU’na Havaalanının hikayesini  sorduk.
Konu ile ilgili eski Milletvekili Rıfat Yüzbaşıoğlu’nun açıklaması aşağıda ;
İç Anadolu’nun Selçuklulardan bu zamana kadar kültür merkezi olan Niğde’nin, Niğde Üniversitesinin kuruluşu ile birlikte Türkiye’de yeni bir kültürel değer kazanması, Akdeniz’e en yakın konumda olması münasebeti ile de havalimanına ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacı zamanın başbakanı Sayın Tansu ÇİLLER hanım efendinin döneminde tarihi kültürel ve turizm değeri olan Niğde ye, acilen bir havalimanı ve Kemerhisar Bahçeli yerleşim yerlerinde kurulmuş olan (Apollo’nun başka bir ifade ile Hz İsa’nın yaşadığı yer olarak adlandırılan) bu bölgenin ve antik roma havuzunun turizm bölgesi ilan edilmesi ) ve bununla ilgili gereken ödeneğin konması için TBMM bütçe komisyonuna gereken başvuruyu yaptım. Konuyu bütçe komisyonu üyesi Niğde milletvekili olan İbrahim ARISOY ile görüşerek ve Rahmetli Manisa milletvekili Yahya USLU, Konya milletvekili Mehmet Ali YAVUZ’ un üçlü desteği ve teklifi ile gerekli ödeneği TBMM bütçesine koydurdum.
 
Burada çok önemli, herkesin dikkat etmesi gereken bir konu vardır. Niğde havalimanı,  bana gelen bir ilham sonucu ortaya çıkmış değil, yapılması düşünülen Nevşehir Tuz Köy havalimanın uçakların meydana getirdiği titreşimden peri bacaları ve kültürel dokunun zarar göreceğine dair bakanlığa verilen teknik rapor gereği yapılmasının mahsurlu olduğu bilgisi ve haberi üzerine Kapodokya’nın içinde bulunan Niğde de olması için harekete geçtim. Ve yukarda ki teşebbüsü gerçekleştirdim. Bu olumsuz rapora rağmen bilindiği gibi Nevşehir’e Tuz Köy havalimanı yapılmıştır.
 
TBMM bütçesine parası koydurduğum Niğde havalimanın parlamentodan ayrıldığımı takip eden günlerde her şeyi hazır bulunan havalimanı Sayın Tansu ÇİLLER tarafından ‘’HER İLE BİR HAVALİMANI’’ sloganı ve felsefesi ile temelinin atıldığını ve bizzat ta bu temel atmada bulunduğumu belirtirken dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL beyefendi’nin şahsıma ‘’ Rıfat Sen bu havalimanını kafaya koydun yapacaksın ama STOL havalimanı olmasın askeri ve büyük uçakların da inebileceği şekilde 1500 m uzunluğunda olsun’’ direktifleri gereği   planlama ve inşaat işlerini bu şekilde yaptırdım.
 
Her işte olduğu gibi havalimanı projesini de benden başka takip eden parlamenter seviyesinde yetkili olmadığı için bugüne kadar yapılan masraflar boşa gitmiş ve gereksiz bir havalimanı gibi yorumlanmasına ve görünmesine sebep olmuştur.
Niğde sadece, kültürel tarihi ve truzim yönünden değil Sayın Süleyman Demirel beyefendinin yukarıdaki ifadesinde belirttiği gibi askeri ve jeopolitik açıdan önemli bir yerde bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk Ankara’yı başkent yapacağı günlerde Niğde’yi de başkent yapmayı düşünmüştür. İşte Niğde bu kadar önemlidir.
Ama bütün Niğde halkına gelmiş geçmiş bütün siyasilere, dünyayı ve Türkiye’yi tanıyan bir Niğdeli olarak, başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendi ve onun ilgili kabine üyeleri bakanlarımız olmak üzere, bütün gelmiş geçmiş siyasilere ve Niğde halkına, Niğdeli iş adamı ve esnafımıza, çiftçilerimize ve geleceğimiz olan gençlerimize bu yarım kalan havalimanı inşaatının tamamlanması için gereken ilgi ve çabanın gösterilmesine davet ediyorum.
  
Saygılarımla
Rıfat YÜZBAŞIOĞLU
19.Dönem Niğde Milletvekili













Editör: TE Bilişim