Niğde Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, bu yıl 235 bin 860 dekar alanda 9 milyon 854 bin elma ağacından elmaların toplanmaya başlandığını ve bu yıl ki rekoltenin ortalama 429 bin 34 ton elma rekoltesi beklenmekte olup fiyatları ise 1 lira 60 kuruş ile 2 lira 20 kuruş arasında satılmaktadır.

Müdür Baş; “ Niğde elma üretiminde Türkiye’de söz sahibi illerinden bir tanesi. Genel elma üretiminde ilimizde yaklaşık 430 bin ton elma rekoltesi beklemekteyiz. Bilindiği üzere Amasya elma üretiminde ilimiz Türkiye birincisidir. Şuanda ilimizde hasada yapılan yerlerde Amasya elmasının kilosu 1 lira 60 kuruş ile 2 lira 20 kuruş arasında satılmaktadır. Bu yıl elma üreticilerimiz fiyatlarda memnun. Genel elma üretiminde de Türkiye üçüncüsüyüz. Amasya elma türünün geliştirilme için Niğde Ömer Halisdemir üniversitemizle ili bir çalışmamız var.  Amasya elmasının daha kaliteli ve daha verimli hale getirilmesi çini çalışmalarımız devam etmektedir. Elma ilimizde çok çeşitlerimiz bulunmakta olduğu gibi ilimizde üretilen elma çeşitlerimiz de kalite anlamında çok yüksek. Şuanda hasadın yapılan elma direk yurt dışına ihracat edilmektedir. Elma üretiminde Türkiye’de üçüncüyüz ama kaliteli elma üretiminde Türkiye’de birinciyiz” diye konuştu.

Niğde’de hasadı yapılmaya başlanan Bodur ve Yarı Bodur elma üretiminde Türkiye sıralamasında ikinci sırada yer aldığını ifade eden Müdür Baş; “İlimizde Ağustos ayında yaz elması olarak tabir edilen Gala türü elma hasadımız yapılır. Eylül ayında bodur ve yarı bodur elma hasadımızın hasadı yapılırken diğer elma türlerimiz ise ekimin ilk haftası itibariyle hasadı başlanır. Niğde’de Ağustos ayının ilk haftasında elma hasadı başlanır ve Kasım ayının ortalarında elma hasadımız sona erer ” diye konuştu.

2017 yılına göre 2018 yılında elma üretim alanının artığı gibi rekoltede artış beklemekte olduklarını belirten Baş; “  2017 TÜİK verilerine göre Niğde genelinde 235 bin 326 dekar alanda elma üretimi yapılmış olup 327 bin 847 ton elma rekoltesi elde edilmişti. 2018 yılında ise 235 bin 860 bin dekar alanda elma üretimi yapılmakta olup bu yıl ki rekolte beklentimiz 429 bin 34 ton elma rekoltesi bekliyoruz. Elma ekim alanımız geçen yıla göre 534 dekar alan artışı yaşanırken 101 bin 187 elma rekoltemizde artış yaşandığını belirtti.

Bakanlığımız bitkisel üretimin değişik safhalarında hem de alt yapı noktasında ilimize ciddi anlamda, özellikle son iki yıl içerisinde kırsal kalkınma yatırımlarından ciddi anlamda destek verilmekte olduğunu söyleyen Baş, “ paketleme tesisleri, soğuk hava depoları ve organik paketleme tesisleri gibi teşvikler verilmektedir. Türkiye’de ilk organik paketleme tesisi ilimiz Altunhisar ilçesinde de hizmete girdi.
 
 
Editör: TE Bilişim