Devlet E. Bakanı 17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Akın Gönen yazdı

Günlerdir yöremiz küçüklü büyüklü yer sarsıntıları geçiriyor. Büyük geçmiş olsun. Olanlar sürpriz değil, bilimsel izahı var ve çok açık.

Yöremiz, Tuz Gölü – Hasan Dağı – Niğde fay hattı ile ona belirli açı ile dik gelen Ecemiş fay hattı arasında parçalı bir halde deprem açısından hassas ve riskli bir yapıdadır.

Ayrıca bu deprem hassasiyeti yanında, ilimiz tarımı büyük çapta yer altı kuyu suyu kullanılarak yapılmaktadır. Kaçak veya ruhsatlı kuyu suyu sayısı on binlerle ifade edilmektedir.

Kuyu suyu kullanımı, toprak yapısını bozduğu gibi su derinleşerek boşluklar, çökmeler ve obruklara da sebep olmaktadır. Deprem hassasiyeti olan bölgemizi elimizle daha riskli hale getiriyoruz. Ayrıca petrol ve elektrik gideri de çiftçinin refah düzeyini aşağılara çekiyor, tarım sanayiine geçmesi güçleşiyor.

Bu problemi kökten çözmek amacıyla, 1998 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) bütçesine çabalarımla koydurduğum ödenekle Ecemiş Suyu için ciddi bir alan araştırması ve teknik çalışma yapılmıştır. Bu araştırma ve çalışma sonucunda DSİ, Ecemiş Suyunun yöremizi sulayabileceğini, projenin teknik olarak uygun ve ekonomik olarak faydalı olduğunu 2000 tarihli teknik rapor ve çizimle bana, ilgili birimlere ve kamuoyuna resmen duyurdu. Rapora göre, boşa akan su ilimiz çiftçisinin kullanımına sunulacak ve gelirini de yaklaşık on bir kat artıracaktı.

Ancak, bu su yirmi yıldır ilimizden Akdeniz’e doğru boşa akmakta ve Niğde çiftçisi yer altı suyuna mahkûm bırakılmaktadır. İlimiz Tarım Bilimleri Fakültesi, jeoloji ile jeofizik mühendis ve bilim adamları da bu konularda ilimiz problemlerini çözecek ve gerekli bilimsel desteği yapacak donanıma sahiptir.

Daha fazla gecikmeden bu çarpık tablo bilimsel tarzda köklü çözüme kavuşturularak tarımsal sulama problemi çözülmeli, geliri artan çiftçi tarım sanayiine yönlendirilmeli ve aynı zamanda deprem riski de azaltılmalıdır.

Siyaset ve yönetim, kaynakların bilimsel olarak iyi kullanılması ve tercihlerin doğru yapılması sanatıdır.

Tekrar geçmiş olsun, Allah yar ve yardımcınız olsun değerli hemşirelerim. Sağlıklar, başarılar, selamlar.

Editör: TE Bilişim