Niğde’de bulunan 250 marangoz esnafı hammaddeye gelen zamlara karşı imza kampanyası başlattı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım,        Nevşehir Marangoz Odası Başkanı Ramazan Korkmaz, Kırşehir Oda Başkanı Mustafa Genç ve Bor Marangoz Odası Başkanı Kani Demirbilek ile görüştü. Gürer Marangoz Oda Başkanları sorunlarını dinledi. Hammadde fiyatlarının suni artışına karşı gerekli yasal girişimlere esas teşkil etmek üzere ve esnaf ve sanatkâr olarak Türkiye Genelinde birlikteliğini ortaya koymak için başlatılan  imza kampanyası hakkında bilgi aldı. İmzaların 70 Bine ulaştığı ifade eden oda başkanları işlerimiz durma noktasında dediler. Gürer Niğde ve Bor’da Marangoz esnafını iş yerlerinde ziyaret etti.   Ömer Fethi Gürer gezdiği iş yerlerinde tezgâhların durduğunu gördüğünü belirterek “Marangoz esnafları artan girdi maliyetleri nedeni ile ciddi şekilde mağdur durumdadır. Esnafın kredi borçlarının ertelenmesi ve Kredi faizlerinin silinmelidir” dedi.


MARANGOZLAR İŞ YERİ KAPATMA NOKTASINA GELDİK


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde ve Bor Marangozlar Odası’nı ziyaret ederek,  Niğde Oda başkanı Mustafa Yıldırım ve Bor Marangozlar Oda Başkanı Kani Demirbilek ile marangoz esnafıyla bir araya geldi, marangoz ve mobilyacı esnafının sorunlarını dinledi. Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Yıldırım ve Bor Oda Başkanı Kani Demirbilek, Niğde’de 250 civarında marangoz ve mobilyacı esnafının bulunduğuna dikkat çekerek, “Son üç ayda hammadde girdi fiyatları büyük oranda arttı. Esnafımız üretim yapamaz duruma geldi. Ağaç İşleri Federasyonu tarafından hammadde girdi fiyatlarının düşürülmesi ve esnafın kredi borçlarının ertelenmesi talebiyle açtığı imza kampanyasında şu ana kadar 70 bin imza toplandı. Umut ediyoruz ki, esnafımız için olumlu bir düzenleme yapılır ve marangoz esnafımız üretime devam edebilir” dedi.  Nevşehir oda Başkanı Ramazan Korkmaz ve Kırşehir Oda Başkanı Ramazan Korkmaz’da Marangoz esnafının sorunlarına sahip çıktığı İçin Milletvekili Ömer Fethi Gürer teşekkür edip Niğde ve Bor Oda Başkanları ziyaretlerini haber aldıklarında bizde bu görüşmede olalım diye geldik. Marangoz esnafı Niğde’de olduğu gibi ülke genelinde mağdur perişan, iş yeri kapatmak durumuna gelen esnafımız var. Hükümetten acil bir çözüm ve destek bekliyoruz. Sesimizi Bakanlara duyurmanızı istiyoruz” dediler.


TEZGÂHLAR BOŞ KALDI


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son 3 ay içinde yüzde 100’e yakın oranda artan hammadde girdi fiyatlarında, makul seviyeye çekilecek bir düzenleme yapılmaması halinde, pek çok esnafın kepenk kapatmak zorunda kalacağının görüldüğünü belirtti.  Ülkemizde, üretim alanındaki artan girdi maliyetlerindeki sorunun mobilyacı ve marangoz esnafına da yansıdığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Tezgâhla çalışmaz hale gelmiş. Esnaf, hükümetin bu sorunlara çare bulması, çözüm üretmesini bekliyor” diye konuştu.


PAZARDA SORUN BÜYÜYOR


Bölgede esnafın üretim yapamadığından dolayı dükkân kapatması nedeniyle, bu alanda çırak da yetişemediğini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “keçe, kepenek, çan, çıngırak, keçiboynuzuna bıçak üretimi gibi üretim alanlarında faaliyet gösteren esnafımız ve sanatkârımız da kalmadı artık. Bu alanlarda Pazar arayan büyük firmalar da yaşanan sorunlar nedeni ile sektörden çekilmeye başladı. Maliyet artınca doğal olarak talep düşüyor. Girdi fiyatları büyük sorun, bu bağlamda haksız kazanç elde edenler var olan küçük esnafa oluyor” şeklinde konuştu.


KÜÇÜK ESNAFA SAHİP ÇIKMALIYIZ


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küçük esnafın korunması gerektiğine de vurgu yaparak “Pazarda sorun giderek büyüyor. AVM’lerin baskısı altındaki bakkallar kapanıyor. Girdi fiyatlarındaki yüksek zam oranları mobilyacı ve marangoz esnafını da zor durumda bıraktı. Küçük esnaf, köylü, çiftçi yok olursa gelecekte ülkenin sorunları artar. Küçük esnaf yaşamalı, yaşatılmalı. Buradan ilgili bakanlıklara sesleniyorum; ilgili kişiler gelsin, halkın ve esnafın derdini dinlesin. Çiftçiyi dinesin. Esnafa vir dokun bin ah istiyoruz. İşçisi, çiftçisi, besicisi kısacası üretenleri mağdur, işsizi emeklisi mağdur, hükümet ülkeyi yönetmez durumda sorunlar katlıyor.” dedi.


VERGİ BORÇLARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİK


Malzemelere gelen yüksek zamlar nedeniyle üretim yapamadıklarını dile getiren esnaf ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yandı. Mobilyacı ve marangoz esnafı, “Bağ Kur primleri çok yüksek. Vergiyi ödeyemiyoruz. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor ve bu süreklilik arz ediyor. Bankalara, esnaf sanatkârlar ve kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarımızı ödeyemiyoruz” dediler.


 
Editör: TE Bilişim