Niğde Valisi Necmeddin Kılıç başkanlığından yapılan toplantıda Niğde’de yeraltında mantar yetiştirilmesiyle ilgili toplantı düzenlendi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, KOSGEB Müdürü Hasan Haşim, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa Sağ ve teknik personel katıldı.

Niğde’deki işsizliği azaltmaya ve Niğde üretimine katma değer katma açısında bu çalışmaya başladıklarını ifade eden Vali Kılıç, "İlimizde işsizliği azaltma, İlimizdeki üretimi dolayısıyla toplam katma değeri artırma, İlimiz insanını zenginleştirme ve daha iyiye götürme konusundaki ana ilkelerden hareketle bugün bir alt çalışma yapacağız. Bu çalışma grubumuz ile daha önce ilk çalışmalarını yaptığımız yer altı depolarında mantar üretilmesi konusunu görüşüp, bunun imkanının olup olmadığını araştıracağız. Daha önceden Çarıklı Köyünde yaptığımız yer altı deposunda ki çalışmada gördük ki bir aile, bir kişi bir depodaki mantar üretim faaliyetini kontrol edebiliyor ve yıllık 21 bin lira gelir getiren bir faaliyetin ev sahipliğini yapabiliyor. 21 bin lirada ciddi bir gelirdir. Aylık 1.500 liraya denk düşecek bir gelirdir. Dolayısıyla demonstrasyondan böyle verimli bir sonuç çıktı” dedi.

Vali Kılıç, “Aktaş Köyünde Özel İdare eliyle yaptığımız yer altı depolarında ki kapasite Çarıklı Köyündeki kapasitenin bir misli fazladır ki; Tarım Müdürlüğümüzün yetkilileri yaptığı araştırma sonucunda “mevcut depo bir misli kapasitesi artırıldığında yılda 40 bin lira gelir elde edilir ve bir aile bunu yönetebilir” demişlerdi. Dolayısıyla biz bir ailenin yönetebileceği geniş bir depoyu Özel İdare eliyle üretip ailelere vermeden önce öncelikle İŞKUR tarafından bir iş başı eğitimi vermeyi planlıyoruz. İŞKUR’un yaptığı eğitimde katılanlara ücret ödeniyor. İş başı eğitiminden sonra ise KOSGEB Müdürlüğümüzün kendi işini kuranlara 30 bin lira yardım ödeneği var. Bu da mantar üretmek için gerekli olan tüm ekipmanın alınabileceği bir rakamdır. Yeraltı Depoları mantar ürettikten sonra yıllık 40 bin liraya kadar kazanılabilecek bir mekandır. Biz İŞKUR, KOSGEB, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Özel İdaremizle beraber Vatandaşımızın kendi işini kurabileceği ideal bir çalışma ortamı planlamaya uğraşıyoruz. Çünkü yeraltı depolarında üretilen mantarların girdi ücretleri çok düşüktür. Diğer üreticilerle rekabet edebilme imkanı çok fazladır veya diğer üreticilerin bizimle rekabet etme imkanı yok. Biz bu modeli ilk defa Niğde de denedik ve başarılı olduk. Türkiye de yeraltı deposunda mantar üretiminin bir başka örneği daha yok. Yeraltı depolarında mantar yetiştiriciliğinde girdilerimiz çok düşük olacağı için biz çok ucuz fiyata üreteceğimiz mantarı diğer üreticiler daha pahalıya üretecekleri için hiçbir zaman pazar sorunumuzda olmayacak. Ve üreticiler bu şekilde yetiştirdikten sonra da onları bir kooperatif eliyle kooperatifleştirerek veya şirketleştirerek sürekliliği sağlamayı planlıyoruz. Bu bahsettiğim konuları bugün arkadaşlarımızla görüşüp, bir proje haline getireceğiz ve bu projeyi de icra etme noktasında bir eylem planı, bir iş takvimi yapacağız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Zor bir çalışma. Çok dikkatli olunmazsa, çok gayretli olunmazsa, komplike çalışmalar, entegre çalışmalar yapılmazsa zor olan bir proje ama biz zora talibiz. İnşallah zoru başaracağımızı, dolayısıyla Niğde insanına daha verimli daha faydalı olacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim