Dünya Süt Günü dolayısıyla üniversitemiz tarafından hazırlanan “Süt Sektörünün Sorunları” konulu panel Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Niğde Üniversitesi  Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Niğde İli Süt Üreticileri Birliği İle Ortaklaşa Düzenlediği ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yıldırım’ın,  Niğde İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan’ın ve  Bakkalbaşıoğlu Süt Ürünleri A.Ş.  yönetim kurulu başkanı Ayhan Birim’in konuşmacı olarak katıldığı panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selen Doğan, akademik ve idari personel, il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yıldırım, Dünya Süt Gününün önemi ve kabul edildiği gün hakkında genel bilgiler verdi.

Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hacı Yusuf Parlak ise; “Bakanlığımız süt tüketimine yönelik yapılan çalışmalar yanında süt üretimini artırıcı birçok faaliyet yapmakta ve desteklemeler sağlamaktadır. Diğer desteklerle birlikte hayvan sayımızda da hızlı bir artış olmuş, bugün itibari ile Niğde ilinde 120 bin büyükbaş, 313 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu rakamlar bakanlığımızın hayvancılığa verdiği önemi ortaya koymakta olup, üretim ve destekleme miktarlarının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Süt ve süt ürünlerinin vazgeçilmez önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, sektör olarak süt üretiminin gerek ülkemizde gerekse dünyada önemli bir büyüklüğe sahip olduğunu belirtti.

Konuşmasının devamında panelin, süt üretimi sektörü olmak üzere herkes için verimli geçmesini temenni eden Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran ayrıca panelin organize edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.       

Açılış konuşmalarının ardından “Süt Sektörünün Sorunları” konulu panele geçildi. İlk konuşmayı, “Üretimden Tüketime Süt ve Ürünleri ile İlgili Sıkça Karşılaşılan Sorular” konulu sunumuyla Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yıldırım yaptı. Sütün önemine değinerek konu hakkında detaylı bilgiler veren Yıldırım; “Protein, dokuların gelişmesi ve yenilenmesi, hormon ve enzimlerin üretilmesi için elzem bir besin maddesidir. Süt proteinleri, insan vücudu tarafından üretilemeyen elzem amino grup asitleri yüksek oranda içerir; biyolojik değeri yüksektir. Süt proteinleri kolay sindirilebilir. Bir litre süt ile yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacının %65’i karşılanabilmektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Metin Yıldırım, konuşmasını, “sağlık için süt için ve süt içirin” sözleriyle sonlandırdı.

Prof. Dr. Metin Yıldırım’ın ardından söz alan Niğde İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, Niğde İli Süt Üreticileri Birliği’nin kuruluşu ve amacı hakkında bilgiler vererek süt süt üreticilerinin parçalı yapı, kalite düşüklüğü, yüksek maliyet, verim düşüklüğü, kayıt dışılık, bilgi eksikliği, sağlık, desteklemeler ve örgütlenme gibi sorunlarının olduğunu söyledi.

Panelin son konuşmacısı Bakkalbaşıoğlu Süt Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Birim oldu. Süt Sektörünün sorunlarına değinen Ayhan Birim, sektörün genel olarak sütün toplanması ve parçalı yapı, sütün kalitesi, sütün fiyatı, kayıt dışı üretim, yetersiz desteklemeler, bilgi eksikliği gibi sorunları olduğunu belirterek sorunlar hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından, panele konuşmacı olarak katılan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yıldırım, Niğde İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan ve  Bakkalbaşıoğlu Süt Ürünleri A.Ş.  yönetim kurulu başkanı Ayhan Birim’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Panelin sonunda davetlilere günün anlam ve önemine yönelik süt ikramı yapıldı.






















Editör: TE Bilişim