Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de patates üretiminin geçen yıllara göre yüzde 30 arttığını belirterek, patatesin bu sene para etmediğini üreticinin mağdur olduğunu söyledi.

Kenar, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için hükümetin bir kampanya ile öğrenci yurtlarında, yemekhanelerde, askeriyede ve hastanelerde patates tüketmeyi teşvik etmesini istedi.


Başkan Kenar yaptığı açıklamada: “2014 yılı ekim sezonu tamamlamış bulunmaktayız. Niğde’de yaklaşık geçen yıllara göre patates üretiminde yüzde 30 gibi bir artış olduğunu görüyoruz.  Her ne kadar patates mildiyösünden (Hastalık)  dolayı ürün düşüklüğü olsa da yine de fazla ekimden dolayı artış olduğunu görüyoruz.  Sadece Niğde’de değil bütün Türkiye’de yüzde yüze varan bir artış olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bugünlere geldiğimizde söküp ambara girdiğinde patatesin fiyatları artmış olması gerekirken bugün ambara girdikten sonra tarlada 60 kuruştan verdiğimiz patatesi şuanda 40 kuruşa ambarda satamamaktadır çiftçilerimiz. Bu yüzden ürün çokluğu çok fazla olduğu için ürünün para etmediğini görüyoruz. Ürün fazlalığını ne yapmak lazım dışarıya diğer ülkelere satmak lazım. Şuanda da bölgemizde olan sıcak gelişmelerden dolayı bununda mümkün olmadığını görüyoruz. Burada bizim istediğimiz tek şey, devletimizden hükümetimizden patateslerin yurt içerisinden daha çabuk daha çok tüketilmesi için bir kampanya düzenlemesini  istiyoruz. Öğrenci yurtlarında olabilir, yemekhanelerde olabilir, askeriyede, hastanede  olabilir. Daha çok patates tüketerek çiftçimizin şandaki mağduriyetini bir nebze olsun gidereceğini düşünüyorum” 

Veli Kenar: “Geçen yıl patates büyük bir rakama çıktı. pazarda 5 TL olduğunu diyecek kadar olduğunu görüyoruz. Bunlardan çiftçimiz zaten yararlanamadı. Bu yıla geldiğimizde zaten patatesin büyük para etmeyeceğini bu kadar fiyatlanmayacağını biliyoruz. Geçen yıl fiyatlanmasının sebebi arz –talep üzerine oldu. Geçen yıl Ödemiş bölgesinde yaklaşık 300 bin ton patatesin donmasıyla alakalı bir arz talep meşelisi yaşandı. Bu yıl doğal afetler yaşansa dahi depolarımızda patatesin geçen yıla göre maliyetini düşük olmasından dolayı çiftçi patatesini satmadı biraz daha pahalanır mı diye depolara koydu. Depolara koyunca da haliyle   önümüzdeki günlerde afaki bir fiyat artışı olacağını düşünmüyorum. Şuanda bizim isteğimiz, çiftçinin zarar etmemesi için, baktığımız takdirde fiyatlara üretim maliyetlerinin altında satıldığını görüyoruz. Üretim maliyetinin bir nebze olsun üzerine çıkmasını, hiç değilse üretim maliyetinin kilogramda 70 kuruşun üzerine çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim