Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında 2009 yılından itibaren Damızlık Yetiştiricileri Birliği üyelerine ırk ıslahını sağlamak, kan yakınlığı nedeniyle oluşan verim kaybını engellemek amacıyla koçluk dağıtılmıştır.

 

İlimizde istatistik verilerine göre 581.000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmakta olup bunun 510.000’ini koyun teşkil etmektedir. İlimizde Türk-Vet’e kayıtlı 2015 yılı rakamlarına göre faal 2.885 işletme bulunmaktadır.

 

2014 yılında Niğde'de koyunculuğu ıslah etmek ve geliştirmek amacıyla % 50 İl Özel İdare destekli 100 baş ve Bakanlığımız kaynaklı % 100 hibeli 20 baş olmak üzere toplam 120 baş damızlık Akkaraman koç dağıtımı yapıldı.

 

Niğde merkez kasaba ve köylerine 34, Altunhisar'a 9, Bor'a 32, Çamardı'ya 19, Çiftlik'e 9 ve Ulukışla'ya 17 Koçluk tedariki yapılmıştır.

 

 Dağıtımı yapılan koçluklar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesindeki sürülerden doğum ağırlığı, günlük canlı ağırlık artışı, ikizlik gibi verim kayıtları tutulan hayvanlar arasından morfolojik ve ırk özellikleri dikkate alınarak İl Müdürlüğü teknik ve sağlık personelinden oluşan komisyon vasıtası ile seçilmişlerdir. 

 

 İlimizde bulunan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve ırk ıslahı gerektiren bölgeler belirlenerek  dağıtımlar planlanmıştır. İlimizde Küçükbaş hayvancılığının geliştirilmesi, ıslah edilmesi,  koyunların kuzu, et,  süt ve yapağı verimlerinin artırılması amacıyla koçlar dağıtılmıştır. Yaklaşık 3000 baş Akkaraman koyun ıslahı yapılmıştır.

 

Ayrıca İlimiz hayvan hastalık ve zararlıları ile etkin mücadelede kullanılmak suretiyle 10.000 doz şarbon aşısı ve 100.000 doz çiçek aşısı İl Özel İdare tarafından %100 finanse edilerek alınmıştır. Çiftçilerimizin hayvanlarının veba ve hastalıklara erken önlem alınması ve etkin mücadele edilebilmesi için alınan aşılar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri tarafından İlimiz genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yapılmıştır" denildi

    

Editör: TE Bilişim