Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Uruguay’dan getirilen 900 adet ithal hayvanın 16 üreticiye dağıtıldığını söyledi. 

Hayvan üreticileri, donmuş etten ziyade devlettin canlı hayvan ithalatına teşvik vermesi gerektiğini belirttiler.

Angus ve Hereford ırklarının Niğde’ye getirilmesi için 8 ay emek harcadığını ifade eden Yılmaz, “İthal hayvanlar Kırmızı Et Üreticileri Birliği merkez birliği aracılığı ile bütün illerimize dağıldı. 8 aylık bir çalışmanın ürünü. Güney Amerika ülkesi Uruguay’dan Angus ve Hereford ırkları geldi. Türkiye’ye gelmek için 40 gündür gemide yolculuk yaptılar. Hayvanlarımızın sağlık durumları gayet iyi. Gelen toplam 900 hayvan 16 üyemize dağıldı” dedi.

NİĞDELİ ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DONMUŞ ET İSTEMİYOR 

Niğde’nin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Niğde’de hayvancılık coğrafi konumumuzdan bir takım girdi maliyetlerinden dolayı besiciliğimiz biraz daha sıkıntı içerisindeydi. Bunları çok daha uygun fiyata alındı. Çok sağlıklı çok dayanıklı hayvanlar. İlimizde ilk defa ithal besi girmiş bulunuyor. Et fiyatları çok çok yukarıdaydı bunlar hem üreticiye zarardı hem tüketiciye zarardı. Çok ciddi bir tehlike vardı ortada. Ham maddeyi de pahalıya alıyordu üretici. Et olarak değil de besi olarak üreticilerimize hitaben getirdik bu hayvanları. Getirmeye de devam ediyoruz. Donmuş etten ziyade besi getiriyoruz biz. Üreticilerimize yönelik çalışıyoruz” diye konuştu.

İthal hayvanın tanesinin ortalama 3 bin 700 TL'ye mal olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “250-260 ortalama ağırlıktan baz alırsak 3 bin 700 TL’ye mal oldu. Ülkemizdeki yerli hayvanlar ise 4 bin 500 ila 5 bin civarıdır hayvan pazarlarında. Beslenme süreleri ile kesime hazır süreleri daha azdır normal ırklara göre. Çünkü tamamen kombin et ırklarıdır bunlar. Bizim amacımız hem üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi korumaktır. Donmuş etin girmesine tamamen karşıyız” dedi.

Hayvan üreticisi Ramazan Özçelik ise, “Şu anda mallardan çok memnunuz. Daha önce besleyen arkadaşlarımız bu ırkların verimimin çok güzel olduğunu söylüyor. Biz ilk defa getiriyoruz. Devlet bu tür danalara teşvik vermesi lazım. Et ithalatını kesinlikle kabul etmiyoruz. Ama dana olarak devamlı gelmesini istiyoruz. Dana olarak getirirsek daha karlı olur daha yararlı olur üretici olur. Kesinlikle de dondurulmuş et istemiyoruz” diye konuştu.

Diğer bir üreteci Ramazan Üçler ise, “Yerliye göre çok daha iyi, bunlar etçi ırk. Kombine ırk. Donmuş et istemiyoruz. Böyle canlı dana ithalatı istiyoruz” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim