Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Bir damla su boşa akmasın projesi ile 53 bin 15 dekar alan basınçlı sulamaya kavuştu.” denildi.

Niğde İl Özel İdaresi tarafından 2014 yılında hayata geçirilen “ Bir Damla Su Boşa Akmasın Projesi meyvelerini vermeye başladı. Proje Niğde çiftçisine; daha az su, daha az zahmet ve daha az maliyet ile daha fazla kazandırmaya devam ediyor.

Niğde İl Özel İdaresinin KOP yatırımları neticesinde köylerimize kapalı devre sulama sistemleri ile tarlaların ve bahçelerin başlarına kadar borularla sulama suyu getiriliyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi ile Tarımsal Basınçlı Sulama Sistemleri kapsamında Damlama ve Yağmurlama sulama sistemleri yatırımlarına % 50 oranında hibe veriliyor. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile basınçlı sulama sistemleri satın alımları yapan çiftçilere on iki ay vadede yüzde yüz faiz indirimi uyguluyor. On iki aydan daha fazla vadelerde ise yüzde 75 faiz indirimi desteği veriyor.

Diğer taraftan kimi çiftçilerimizde “Bir Damla Su Boşa Akmasın Projesi” kapsamında kendi öz sermayeleri ile basınçlı sulama sistemleri satımı yapan tüccarlardan doğruda satın alımı yapılarak tarlalarına bahçelerine basınçlı sulama sistemlerini kuruyorlar.

Bir Damla Su Boşa Akmasın Projesi kapsamında 2014 – 2015 Yılları Üretim sezonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında % 50 hibeli olarak 2.390 dekar alan yağmurlama ve damlama sulamaya kavuştu. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürlükleri tarafından % 0 – 75 oranında faiz hibeli olarak 20.625 dekar alan yağmurlama ve damlama sulamaya kavuştu. Ayrıca İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne Basınçlı Sulama Sistemi Proje vermek istemeyen, Banka yada Kooperatife borçlanmak istemeyen prosedür ve bürokrasiye takılmadan kendi öz sermayesi ile basınçlı sulama sistemleri satıcılarından doğrudan satın alınarak da 30.000 dekar alan yağmurlama ve damlama sulamaya kavuştu.

Netice itibariyle “ Bir Damla Su Boşa Akmasın Projesi “ ile Niğde İlimizde 2014 – 2015 yılları üretim sezonunda 53.015 dekar tarla ve bahçe alanı yağmurlama ve damlama sulamaya kavuştu.



Editör: TE Bilişim