Niğde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü  Metin Bitim, Niğde’de 2018 yılının ilk 10 ayında 46 bin 723 farklı marka ve model ürünün denetlendiğini, yapılan denetlemelerde 4 bin 739 adedi uygunsuz bulunurken tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 7 milyon 452 bin 991 Türk Lirası idari para cezası uygulandığını söyledi.

Niğde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü  Metin Bitim; “Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede 2018 yılının ilk 10 ayında 46 bin 723 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 4 bin 739 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 72 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 7 milyon 452 bin 991 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın güvenli ürünleri kullanması, bu ürünleri tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olması ise en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemlidir” dedi.

Bitim; “Piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı Ürün Güvenliği Haftası adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Bu yıl ürün güvenliği haftası 22-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenmektedir. Bu hafta kapsamında ülkemizin her köşesinde düzenlenen toplantılar ve ziyaret edilen okullar ile toplumun her yaş ve her kesiminden vatandaşımıza ulaşarak ürün güvenliğinin önemini anlatmaya çabalıyoruz. Zira Bakanlık olarak ne kadar denetim yaparsak yapalım halkımızın bu konuda bilinçli olmaması durumunda gerçekleştirilen denetimler tam anlamıyla sonuç doğurmuyor. Örneğin güvensiz olması nedeniyle hakkında toplatma kararı verilen bir ürünü evinde kullanan vatandaşımız bu ürünü iade etmez ve kullanmaya devam eder ise yapılan denetimin sonuç doğurması beklenemez. Ya da benzer şekilde evde kullanmış olduğunuz ve elektrik kaçırdığını fark ettiğiniz bir elektrikli ısıtıcıyı bize ihbar etmezseniz bir başka evde bu ısıtıcı dolayısıyla kazalar ve hatta ölümler yaşanabilir. Bu nedenle ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması çok önemlidir. Bizler Bakanlık olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve kesinlikle şikayet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikayet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikayet formu, Alo 130 Şikayet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacağınız bir dilekçe ile ürün güvenliği ile ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz. Ürün güvenliği haftasında İl Müdürlüğümüzce, 10 adet Ortaokulda çocuklarımıza yönelik bilinçlendirme eğitimleri, Mühendislik Fakültesinde Ürün Güvenliği Semineri, paydaşlarımızla toplantılar ve mevzuat eğitimleri düzenlenecektir” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim