Niğde’de üretilen patates pazar bulunamadığı için depolarda  çürüdü, çiftçi büyük zarara uğradı. Büyük emek ve masrafla üretilen patatesten üretici zarar gördü. Geçtiğimiz günlerde patatesler yollara ve çöplere döküldü.

 

Niğde’de patates üreticisinin sorunlarına çözüm bulunmaması,  çiftçiyi  ürün çeşitliliğine veya alternatif ürüne doğru yöneltiyor. Buna en iyi örnek Niğde’nin  Altunhisar İlçesinde yapılıyor. Altunhisar’da çilek üretiliyor. Niğde’nin iklimi çilek üretimine uygun.  Üstelik çileğin, depolama sorunu yok, pazarlama sorunu yok. Mayıs ayında başlayan hasat Kasım ayına kadar geniş bir zaman diliminde devam ediyor.

 

Niğdeli çiftçilere alternatif ürün olarak örnek olabilecek şekilde Altunhisar İlçesi’nde çilek üretimi yaygınlaşıyor.  Geçtiğimiz yıllarda başlangıçta deneme ve öğrenme amaçlı 500 çilek  fidesi ile çilek üretimine  başlayan  Altunhisarlı  çiftçi Ramazan Tüzün  şuan 55 bin fide ile 10 dönüm arazide  birinci sınıf çilek üretiyor. Çiftçi Ramazan Tüzün   “ Öğrenmek amaçlı 500 çilek fidesi ile başladığım çilek üretimine bugün 55 bin çilek fidesi ile devam ediyorum.  Altunhisar’ın iklimi çilek için çok uygun, harika çilekler üretiyorum. Mersin ‘den bir ay sonra Mayıs ortalarında Altunhisar’daki bahçemden çilek hasadına başlıyorum  ve Kasım ayına kadar çilek üretimi devam ediyor. Pazar sorunum yok,  mal yetiştiremiyorum. Çileklerimiz çok kaliteli,  Komisyoncuların yanı sıra Niğde’den, Bor’dan Altunhisar ve bu çevreden çilek bahçemize hemşerilerimiz aileleri ile  bizzat gelerek , beğenerek çilek alıyorlar.” dedi.

 

Altunhisar’lı çiftçi Ramazan Tüzün’ün 10 dönümlük çilek bahçesi sigortalı. Ancak Tarsim eksperleri ile sorun yaşamış.  Geçtiğimiz yıl dolu yağışından dolayı zarar gördüğünü ve  zararının tam karşılanmadığını belirtiyor. Çiftçi Ramazan  Tüzün “ Geçen sene yağan dolu çileğimin kalitesini düşürmüştü. Tarsim eksperleri geldi rapor tuttular. % 70 geçici rapor tuttular, ama sonradan senin bu çilek yedi veren cinsiymiş  dediler,  bunu bana başında söylemeleri lazımdı. Arkadaş senin çilek yedi veren cinsi sen mesela bir milyar değil de iki milyar vereceksin demeleri lazımken demediler sigortaladılar ve şimdi de yanlış yapılmış diyorlar. Bu konuda Altunhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gittim ama bu konu bölgenin işi  dediler çıktılar. Bu konunun peşini bırakmayacağım. Her ortamda dile getireceğim. Bu konu haricinde çok şükür işlerimiz çok iyi. Yakında Altunhisar çileği isim yapacak, burada iklimden ve topraktan dolayı  çilekte farklı bir tat oluşuyor.”dedi.

 

Haber Kaynağı: Selim Gökel - Osman Doruk

 

Editör: TE Bilişim