Niğde E Tipi kapalı ceza infaz kurumu müdürlüğünde 2000'li yıllardan önce hücre olarak kullanılan ve yeni infaz sisteminin uygulanması ile kaldırılan 112 m² alanda mantar üretimine başlandı.
 
Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez; “ Çağdaş infaz sisteminin amaçlarından biride hükümlü ve tutukluların salıverilmelerinden sonra yaşamlarını sürdürecek meslek ve sanatları öğrenmelerini sağlamak, çalışma ve üretme isteklerini geliştirmek veya güçlendirmektir. Bu amaçla Kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluların meslek sahibi olmaları için; atıl durumda bulunan 2000'li yıllardan önce hücre olarak kullanılan ve yeni infaz sisteminin uygulanması ile kaldırılan 112 m² alanın, kurumun kendi imkanları ile hiç bir gider olmadan Mantar Yetiştiriciliği Atölyesi olarak düzenlenmiş ve mantar üretimi yapılmaktadır. Atölye de bu işlerle ilgili olarak 1 hükümlü faaliyette bulunmaktadır. İleri ki dönemlerde bu sayının artırılması düşünülmektedir. 30 Nisan 2018 tarihi itibariyle ilk mantar hasadı yapılmış ve beklenenin üstünde başarılı sonuç elde edilmiştir. Bunun yanı sıra Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen personel ile 20 hükümlü ve tutukluya Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi kursu verilmektedir. Amaç, 20 hükümlü ve tutukludan gönüllü olanlardan en az 6 mahkûmun tahliye olduktan sonra bu alanda üretim yapmaları planlanmaktadır” dedi.
 
Üretim sonrası 3 aylık Dönem sonunda Pamuk miselini değerlendirilme çalışmalarına başlanılacağını belirten Başsavcı Dönmez; “ Hedeflenen ise pamuk miselinin toprak, yanık koyun gübresi ile karıştırılarak çiçek toprağı olarak paketlenerek değerlendirilecektir. Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda çok sayıda atölyelerde tutuklu ve hükümlüler meslek edinmektedir. Aynı zamanda üretime katkıda bulunmaktadırlar. Özellikle meslek edinme noktasında önemli çalışmalar yapılmakta olup, Tutuklu ve hükümlüler sadece cezalarını cezaevinde geçirerek, infaz edilme şeklinde değil, çağdaş infaz sistemine uygun olarak topluma kazandırılması ve meslek edindirilmesi noktasındaki çalışmaları yoğun bir şekilde devam ettirilmektedir.  Kapalı Cezaevimizde cam üretimi, el sanatları, tekstil  ve Mantar Yetiştiriciliği atölyelerinde toplam  44 hükümlü ve tutuklu faaliyetlerde çalışmaktadır. Bu atölyelerde çalışan tutuklu ve hükümlüler aynı zamanda devletimiz tarafından sosyal güvence altına alınmakta ve belli oranlarda ücretler ödenmektedir. Bu noktada yapılan çalışmalar artarak devam edecektir” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim