Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  toprak ve su yapısını korumaya ve erozyonu önlemeye yönelik çalışmalarla iyi ve organik tarım çalışmaları, basınçlı sulama sistemi uygulamaları, kontrollü ilaç ve gübre kullanımı başlıklarında özetlenen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar için Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini destekliyor.

Çevresel Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı kapsamında İlimiz Merkez İlçe’ye bağlı Dündarlı Kasabası ve Hacıbeyli köyünde, Bor ilçesine Bağlı Emen, Seslikaya, Badak, Bereke ve Kızılca köyleri ile Kemerhisar, Bahçeli, Çukurkuyu kasabalarında, Çamardı İlçesine bağlı Bademdere, Pınarbaşı, Eynelli, Demirkazık, Çukurbağ, Burç, Çardacık, Elekgölü, Bekçili, Mahmatlı Yelatan. Celaller ve Kavaklıgöl köyleri ile Çamardı İlçe Merkezi olmak üzere toplam 24 yerleşim biriminde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Destekli Niğde  İl Müdürlüğünün  yürütmüş olduğu 2015 Yılı Çatak çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar kapsamında 93 üreticiye 5.037 dekar alanda gerçekleştirilen uygulamalar neticesinde 652.872,34 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı kapsamındaki uygulamalar üç ayrı kategoride belirlenmiş ve gerçekleşen uygulamalara 3 yıl süreyle ödeme yapılmaktadır. Bu kapsamda; Birinci kategoride Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da, ikinci kategoride Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da ve üçüncü kategori de de Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılıyor.

İl Müdür Yardımcısı H. Yusuf PARLAK Başkanlığında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali SOLAK, Bor İlçe Müdürü Burhan İLERİ, Çamardı İlçe Müdürü Kenan REYHANDALI ve Komisyon üyesi Mühendislerin katılımıyla gerçekleştirilen ÇATAK İl Uygulama Komisyonu toplantısında 2015 yılı çalışmaları değerlendirilmiş, hazırlanan icmaller onaylanmış ve Bakanlığa gönderilmiştir. Ayrıca 2016 yılında yürütülecek ÇATAK çalışmalarının daha verimli ve etkin olabilmesi hususlarında da değerlendirmeler yapıldı. 

İl Müdürü Murat TÜRKMEN; "İlimizde bu kategorilerden 2. ve 3. kategorilerde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında yer alan uygulamalar; toprak ve su yapısını korumaya ve erozyonu önlemeye yönelik çalışmalarla iyi ve organik tarım çalışmaları, basınçlı sulama sistemi uygulamaları, kontrollü ilaç ve gübre kullanımı başlıklarında özetlenen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamaları kapsamaktadır. "dedi.



http://www.borhaber.net/ekonomi/nigde-catak-projesi-ile-destekleniyor-h18748.html

Posted by Bor Haber on 11 Aralık 2015 Cuma
Editör: TE Bilişim