Bor İlçesi’nde  Hayvancılık, Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Biyometan Tesisi Kurulması istekleri uzun zamandır devam ediyordu.


Bu konuda en son Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat başkanlığında Bor Ziraat Odası toplantı salonunda hayvan ve süt üreticileri, kooperatifler, süt birlikleri ve köy muhtarlarınında katılımı ile bir toplantı yapılmış ve Hayvancılık OSB istediği ısrarla dile getirilmişti.

BOR’a Hayvancılık ve Organize Sanayi isteniyor Haberimiz için TIKLAYIN


Yapılan girişimlerin ardından, Niğde-Bor Tarım Hayvancılık Besi Organize ve Gübre Kaynaklı Biyogaz Tesisi için fizibileti için hibe desteği sağlandı.

 

Niğde İl Özel İdaresi’nden yeni bir proje daha , Tarım Hayvancılık Besi Organize ve Gübre Kaynaklı Biyogaz Tesisi Fizibileti…

Ahiler Kalkınma Ajansı 2013 faaliyet yılı Teknik Destek Programı kapsamında Niğde İl Özel İdaresi Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanıp Bor Köylerine Hizmet Götürme Birliği adına verilen “Niğde-Bor Tarım Hayvancılık Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Merkezi Biyometan Tesisi Fizibilite Raporu” konulu proje, hibe desteği almaya hak kazandı.

 

Niğde Üniversitesi, Niğde İl Özel İdaresi, Bor Belediyesi, Bor Ticaret ve Sanayi Odası, Çukurkuyu Belediyesi, Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bor Ziraat Odası, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Bor İlçesi Süt Üreticileri Birliği ortaklığında gerçekleştirilmesi hedeflenen proje birlikte Niğde İl’inde 5.000 dekar arazi üzerinde modern, yüksek verimli ve sürdürülebilir büyüme potansiyeli arz eden tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

 

Projenin hayata geçirilmesiyle, tarım, hayvancılık yatırımlarında yerli ve yabancı yatırımcıların yer tercihlerinde gerekli altyapının ve kümelenmenin gerçekleştirilerek; ilk yatırım maliyetleri ile yatırım risklerinin minimize edilmesi ve karlılık oranlarının yükseltilmesi Niğde İli’nin ve TR71 Bölgesi’nin tercih edilebilirliğini artırarak bölgesel sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanacaktır.

 

Niğde-Bor Tarım Hayvancılık Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Merkezi Biyometan Tesisi’nin kurulması yatırımcılar için maliyetlerin düşürülmesi, resmi işlem sürelerinin kısaltılması, karlılık oranının artırılması gibi olumlu faydaları da beraberinde getirecektir.

 

Niğde-Bor Tarım Hayvancılık Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Merkezi Biyometan Tesisi’nin kurulum sürecinde ilk yapılması gereken; kurulum aşamalarında görev alacak kurumların hukuki süreçleri, teknik analizleri ve ekonomik projeksiyonları içeren bir fizibilite raporu hazırlanmasıdır. Bu noktada Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Üniversitesi, Bor Köylerine Hizmet Götürme Birliği,  Bor Belediyesi, Çukurkuyu Belediyesi, Bor Ziraat Odası, Bor İlçesi Süt Üreticileri Birliği, Bor Ticaret ve Sanayi Odası ve Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, kendi kurum/kuruluş personellerini görevlendirerek, proje çalışmaları kapsamında toplam 10 kişilik bir fizibilite raporu çalışma grubu oluşturacaklardır.

 

Proje kapsamında, oluşturulacak bu gruba 12 (on iki) günlük çalışma takvimi boyunca Niğde Üniversitesi ve Niğde Barosu’ndan toplam 7 uzmanın katılımıyla bir danışma kurulu oluşturularak; mühendislik, bilimsel, hukuki, iktisadi süreçlerin uygun işletilmesini ve temel veri olarak alınacak bir fizibilite raporunun ortaya çıkarılması hedeflemektedir.

 



Fizibilite raporunun hazırlanması akabinde   Niğde-Bor Tarım Hayvancılık Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Merkezi Biyometan Tesisi kurulması amacıyla proje sahibi ve ortağı kurumlar tarafından bir işbirliği ve koordinasyon grubu kurulacaktır. Fizibilite raporunda tespit edilen veriler, ilkeler ve analizler ışığında bölgenin ve merkezin kurulması süreci T.C. Niğde Valiliği koordinasyonunda resmi olarak başlatılacaktır.

 

 

Editör: TE Bilişim