Bor ilçesi’nde yıllardır gündemde olan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi kurulmasında büyük aşama kaydedildi.

 

Bor İlçesi  onca uygun şartlara rağmen gerekli yatırımdan yoksun kalıyordu. Niğde İl Özel İdare Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu Enerji İhtisas Endüsri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi kurulmasında son aşamaya gelindi.
 

Niğde İl Özel İdaresi’nden yenilenebilir enerjiyle bölgesel kalkınmaya büyük destek.

 

Ahiler Kalkınma Ajansı 2013 faaliyet yılı Teknik Destek Programı kapsamında Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Raporu Hazırlanması” konulu proje, hibe desteği almaya hak kazandı.

 

Niğde Üniversitesi, Bor Belediyesi, Bor Sanayi ve Ticaret Odası ile Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün proje ortakları olarak dâhil olduğu etüt çalışmasıyla birlikte Niğde İl’inde 25.600 dekar arazi üzerinde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretilecek bir İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için gerekli ilk aşama olan fizibilite raporunun tamamlanması hedeflenmektedir.

 

Niğde İli, yüksek güneş ışınımı değerleri (1.700-1.850 kwh/m2-yıl), yüksek güneşlenme süresi (2.900 saat/yıl), düşük atmosferik yoğunluğu (0-2 okta), düşük hava sıcaklığı ortalaması(10,00 C/yıl), düşük nem oranı(%21-%23) , düşük rüzgâr(4,5-5,5 m/s/yıl), düşük tozlanma ve hava kirliliği değerlerine sahip bir il olarak ülkemizdeki fotovoltaik enerji üretimi ve yatırımları için en avantajlı illerden biri konumundadır. Niğde İl’inin güneş enerjisi alanındaki avantajlarını realize ederek yerli ve yabancı yatırımcıların yenilenebilir enerji yatırımları için bir çekim merkezi haline getirilmesi il kalkınması için büyük bir potansiyel arz etmektedir.

Fotovoltaik enerji yatırımlarında yatırımcıların yer tercihlerinde gerekli altyapının ve kümelenmenin gerçekleştirilerek; ilk yatırım maliyetleri ile yatırım risklerinin minimize edilmesi ve karlılık oranlarının yükseltilmesi faktörü, Niğde İli’nin enerji yatırımları noktasında tercih edilebilirliğini artırarak bölgesel sürdürülebilir kalkınmaya büyük fayda sağlayacaktır.

 

Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulması yatırımcılar için maliyetlerin düşürülmesi, resmi işlem sürelerinin kısaltılması, karlılık oranının artırılması gibi olumlu faydaları da beraberinde getirecektir.

 

TR71 Bölgesi ve Niğde İli’nde katma değer oluşturma potansiyeli öngörülen, kümelenmeyi teşvik eden, çevreci, modern, milli, yenilenebilir enerjinin verimli üretimini sağlayacak ve sürdürülebilir kalkınmayla birlikte sosyo-ekonomik refah seviyesini kalıcı olarak artıracak bir köşe taşı olma potansiyeli taşıyan Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi’nin ilk adımı; proje konusu olan fizibilite raporunun tamamlanması olacaktır.

 

Niğde İl Özel İdaresi, ilimizdeki yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgesel ve milli kalkınmaya katkıda bulunarak ivme kazandırması amacıyla güneş enerjisi, mikro-hidro elektrik, rüzgâr enerjisi,  jeotermal enerji ve biokütle kaynaklı enerji üretimi konu başlıklarında çalışmalarına devam etmektedir. Fotovoltaik enerji üretimi alanında iki, jeotermal enerji alanında bir projesi AHİKA tarafından desteklenmeye hak kazanan Niğde İl Özel İdaresi; Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesiyle ilimizin enerji yatırımları alanında cazibesini artırmayı hedeflemektedir.




 

Editör: TE Bilişim