Niğde Belediyesi katı atıktan elektrik üreterek belediye bütçesine katkıda bulunuyor. Kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Katı Atık Depolama Tesisi'nde Sıfır Atık Projesi kapsamında çalışma yürütülüyor. Tesiste plastik, cam gibi katı atıklar ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Elde edilen metan gazı da elektrik üretimi için kullanılıyor.

Tesiste üretilen elektrik ile hem belediye bütçesine katkıda bulunuluyor. Niğde Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi'nde, ayda ortalama 550 ile 600 megavat elektrik üretimi yapılıyor. Aylık üretilen 550 ile 600 megavat elektrikten yaklaşık 250 Bin TL elektrik üretimi yapılarak belediye bütçesine katkıda bulunuluyor.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir yaptığı açıklamada, Sıfır Atık Projesi'nin israfın önlenmesi adına ekonomik anlamda belediye bütçesine değer kattığını söyledi.

Metan gazının küresel ısınmaya büyük etkisi bulunduğuna söyleyen Başkan Özdemir, "Katı atık depolama tesisimizde metan gazı yakılarak elektrik üretimi yapılıp özel bir elektrik şirketine satarak belediye bütçemize katkı sağlıyoruz. Depolama tesisinde atıkların azaltılması konusunda önemli çalışmalar yapılmakta.  Katı atık Depo işletme birliğimiz tarafından toplanan atıklardan oluşan metan gazından elektrik üretmek üzere 2015 yılında özel bir firmaya 10 yıllığına kiraya verilmiş olup üretilen elektrik miktarından birliğimize yüzde 25 katkı payı ödemektedir. Aylık üretilen elektrik miktarı 550 ile 600 megavattır.  Burada aylık ortalama 6 bin konuta yetecek elektrik üretimi yapılmaktadır” dedi.

Katın Atık Birliğinin Hıdırlık Mevkiinde bulunduğunu, 85 hektar alana sahip olan, 26 belediyeden ve il özel idaresiyle birlikte 27 üyeden oluştuğunu söyleyen Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “katı atıkta günlük ortalama 250 ile 300 ton arasında çöp depoluyoruz.  Bu depoladığımız çöplerden çıkan metan gazından elektrik üretimi sağlıyoruz. Bu katı birliğimize üye 26 tane üye belediyemiz ile birde il özel idaremiz var ve toplam 27 üyemiz bulunmaktadır. Bu birliğin kuruluş amacı da toplanan çöplerin özellikle gücü yetmeyen belde belediyelerin çöplerini alıp değerlendirmesi ve bertaraf edilmesi ve bu çöplerin değerlendirilmesinden de elektrik üretimi yapıyoruz” dedi.

Niğde Katı atıktan elektrik üretimi ayda 800 megavata kadar yükseliyor. Birliğimiz olarak da yaklaşık olarak da 250 bin TL kadar da çöpten üretilen elektrikten belediye bütçemize destek geliyor. Çevre sağlığı için, toplum sağlığı için çok büyük bir amaca hizmet ediyor. Toplanan çöpler hem geri dönüşüme kazandırıyoruz, hem de çöplerden oluşan metan gazından elektrik üreterek belediye bütçemize katkı sağlıyoruz. Eskilerde duyulurdu biliyorsunuz büyükşehirlerde vahşi depolama alanlarda meydana gelen patlamaları. Allah’a şükür biz belediye olarak hem meydana gelebilecek patlamaların önüne geçtik, hem geri dönüşüme destek sağlıyoruz hem de çöplerden oluşan metan gazından elektrik üreterek belediye bütçesine katkıda bulunuyoruz. İlimiz genelinde yaklaşık 360 bin kişinin çöpünü toplayarak, toplanan çöplerden elektrik üretiyoruz.  Burası kar eden bir yer değil. Çöp toplamak çok maliyetli bir iş. İlçelerimizde ve bir beldemizde çöp toplama istasyonlarımız var, yaklaşık 20 çalışanımız var, araç gereçlerimiz ve iş makinalarımız var. Yani ilimiz sınırları içerisindeki çöpleri toplama hizmetini de Niğde belediye olarak gerçekleştiriyoruz.
 


 
Editör: TE Bilişim